„Mano žiniomis, iš tų lėšų, kurias pavyko surinkti, kurias gavome iš Garantinio fondo, buvusiems „Ekmechos“darbuotojams išmokėta didesnė dalis algų, tačiau dalis liko neišmokėta“, – sakė G.Trepšys.

Bankrutavusio ir bankroto procedūras vykdančio „Ekrano“ darbuotojai skaičiuoja, kiek jiems dar liko skolinga bendrovė. Užgriuvus sunkmečiui žmonių viltys siejamos ir su galimybėmis atgauti neišmokėtą atlyginimų dalį.

Buvusi „Ekrano“ darbuotoja „Sekundei“ tvirtino, kad paskutinį kartą dalį „Ekrane“ uždirbtos algos gavusi praėjusiais metais – prieš Motinos dieną.

„Jau beveik metai – jokių žinių. Liko neišmokėta trečdalis atlyginimo. Su bankroto administratoriumi neįmanoma susisiekti, žinau, kad patalpos nuomojamos, pinigai gaunami, o mums – nesumoka“, – skundėsi buvusi „ekranietė“

„Ekrano“ bankroto administratorius Gintaras Gelčys „Sekundei“ teigė, kad dalis bendrovės patalpų turi nuomininkus: „Patalpos nuomojamos, saugomos, prižiūrimos, pinigai kaupiami. Kai sukaupsime reikiamą sumą, išmokėsime buvusiems darbuotojams.“

Pasak bendrovės bankroto administratoriaus, atsiskaitymą su buvusiais darbuotojais pagreitintų ir sėkmingos varžytinės. Dalis turto jau parduota ir tikimasi, kad pirkėjai artimiausiu metu perves pinigus. Praėjusį penktadienį vykusiose varžytinėse susidomėjusiųjų „Ekrano“ turtu nebuvo. G.Gelčys tvirtina, kad informacija apie atsiskaitymus teikia visiems suinteresuotiems į jį besikreipiantiems asmenims.

„Neatmetu galimybės, kad neatsiliepiau telefonu, nes tuo metu buvau teismo posėdyje ar svarbiame susitikime, bet tokie atvejai – išimtys, -“ kalbėjo bankroto administratorius.

G.Gelčys prognozuoja: jei reikalai klostysis palankiai, buvę „Ekrano“ darbuotojai jau už mėnesio sulauks dalies jiems priklausančių išmokų.

AB „Ekranas“ laisvosios profesinės sąjungos vadovė Liucija Mikulėnienė „Sekundei“ sakė, kad bankrutavus gamyklai sąjungos veikla nenutrūko.

„Nariai, ir ne tik jie, į mus kreipiasi įvairiais klausimais – tiek dėl darbo, tiek dėl išmokų, socialinių problemų. Pagal galimybes stengiamės visiems padėti“, – teigė L.Mikulėnienė.

Buvę „Ekrano“ darbuotojai, profesinių sąjungų nariai pirmadieniais ir trečiadieniais laukiami Laisvės a. 20, 2 aukšte.

Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos direktorius Virginijus Narvilas „Sekundei“ sakė, kad įmonės bankroto atveju pirmosios eilės kreditoriai – darbuotojai – atgauna 65–70 procentų jiems priklausančių išmokų.

„Tai – Garantinio fondo skiriamos lėšos ir pinigai, gauti realizuojant bankrutuojančios bendrovės turtą“, – paaiškino V.Narvilas.

Anot departamento direktoriaus, koks procentas kreditorinių reikalavimų bus patenkintas, daug priklauso nuo to, kiek ir kokios vertės turto turi bankrutuojanti įmonė.

„Net ir blogiausiu atveju, kai turto bendrovė neturi, darbuotojai nelieka be nieko – dalį įsiskolinimų padengia Garantinis fondas“, – tvirtino V.Narvilas.