Atrankos kriterijų – nemažai

Reklaminis filmas, platinamas tarptautinėse turizmo parodose užsienyje ir Lietuvoje, turistinių laidų ciklas, specialus leidinys su žemėlapiu. Tokie apdovanojimai lauks šiuo metu Europos Komisijos inicijuojamo EDEN‘2009 (European Destinations of Excellence) projekto „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2009. Turizmas ir saugomos teritorijos“ dalyvių bei nugalėtojo.

Planuojama, kad projekto vertė iš viso gali siekti iki 200 tūkst. litų. Kaip teigė Valstybinio turizmo departamento (VTD) prie Ūkio ministerijos atstovai, pagrindinis šio projekto tikslas – išrinkti Lietuvos turizmo traukos vietovę, kurioje derėtų ir gamtos apsauga, ir aktyvaus turizmo veikla. Nė vienas Aukštaitijos miestas ir miestelis, galintis pasigirti unikaliu kraštovaizdžiu, nenorėtų praleisti progos nemokamai pareklamuoti savo kraštą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Tačiau reikia atitikti nemažai bendrų bei specifinių Europos Sąjungos keliamų atrankos kriterijų, pavyzdžiui, turistinė veikla turi būti vykdoma teritorijoje, saugomoje nacionaliniu ar regioniniu lygmeniu, arba turistinė veikla neturi būti vykdoma šalies mastu gerai žinomoje ir gausiai lankomoje saugomoje teritorijoje.

Reikalavimai – per griežti

Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Kulienė mano, jog ES pinigais, skirtais turizmo plėtrai, lietuviai pasinaudotų kur kas labiau, jei būtų „laisvesni“ projektų reikalavimai, būtų kompensuojamos didesnės sumos pinigų, įvestas avansinis apmokėjimas.

D. Kulienė patikslino turinti galvoje privačius juridinius asmenis. Šiemet paraiškų „EDEN 2009“ projektui, tikino, neteiks, bet jei projektas bus tęsiamas ir toliau, kitąmet nepraleis progos pristatyti Kamastos kraštovaizdžio draustinį, vadinamąjį „Kamastos žiedą“.

Kad ES projekto reikalavimai yra per griežti, pritaria ir Biržų turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Giedrė Visockienė, planuojanti pristatyti Biržų regioninį parką: „Lietuviai moka pasinaudoti ES pinigais, tačiau kartais keliami reikalavimai dalyviams yra pernelyg griežti ir dideli. Todėl mažesni juridiniai vienetai atsisako dalyvauti ES finansuojamuose projektuose.“ Ar išties „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2009. Turizmas ir saugomos teritorijos“ projekto reikalavimai dalyviams yra pernelyg griežti? VTD atstovai patikino, jog iki šiol nėra sulaukę nė vieno TIC vadovo pretenzijų dėl paraiškų sudėtingumo ar per didelių reikalavimų.

„EDEN projekto reikalavimai tikrai nedideli: jie pagrįsti Europos Komisijos nustatytais reikalavimais dalyviams ir specialiais klausimais, į kuriuos atsakius, matomas projekto veiklų ir pareiškėjo tikrumas“, – aiškino VTD atstovė ryšiams su visuomene Rūta Dirsienė.

Projektui tinkamai administruoti bei reikiamoms ataskaitoms parengti būtinas tinkamas išsilavinimas, supratimas, sugebėjimai, žmogiški ir techniniai resursai, anglų kalbos mokėjimas ir pan. Jei šie gebėjimai yra, bet kuris atitinkantis projektą juridinis asmuo, anot R. Dirsienės, gali teikti paraišką.

Populiarėja savaitgalio turizmas

Šio projekto ekspertė Panevėžio apskrities turizmo informacijos centro direktorė Daiva Tankūnaitė įsitikinusi, jog pagrindinė projekto nauda paraiškos teikėjui – galimybė turėti nemokamą objekto reklamą Lietuvoje ir Europoje.

„Praėjusių metų pirmos vietos laimėtojas – Žemaitijos nacionalinis parkas savo kraštą pernai pristatė Briuselyje. Buvo parengtas ir platinamas nemokamas kompaktinis diskas apie patraukliausias vietas Lietuvoje. ES pinigai nėra tiesiogiai skiriami projekto dalyviams, o sudaroma galimybė nemokamai reklamuotis ir pristatyti savo išteklius“, – aiškino ekspertė ir pridūrė, jog 2008 metais pagrindinis akcentas buvo išskirtinis renginys, vykstantis toje vietovėje. Pernai projekte dalyvavo Biržų krašto muziejus „Sėla“ su edukacine „Žaldoko alaus“ programa, „Siaurukas“ su Užgavėnių švente, Vėžių valgymo čempionatas Dusetose, Kulautuvos dainuojamosios poezijos šventė, Vyšnių festivalis Žagarėje, Stintų šventė Palangoje, Grybavimo šventė Varėnoje.

Per 20 metų turizmo srityje besisukanti D. Tankūnaitė prisipažino, jog buvo nustebinta žmonių entuziazmo ir sugebėjimo pristatyti savo kraštą. Mat daugelis renginių turi nedidelį biudžetą. Tačiau organizatoriai tiesiog įsimylėję tas vietas, kuriose dirba.

„Neabejoju, jog ir šiemet bus ne mažiau įdomu, nes bus pristatomos saugomos teritorijos. Lietuvoje sparčiai populiarėja savaitgalio bei ekologinis turizmas. Net ir sunkmečiu žmonės nenustos keliauti po Lietuvą“, – įsitikinusi Panevėžio apskrities TIC vadovė.

Gili švietėjiška misija

Zarasų rajono TIC vadovė Gražina Ragauskaitė, EDEN konkurse dalyvaujanti antrus metus, pasidžiaugė, jog pernai nominantais tapo Dusetos ir jos apylinkės. Šiemet turizmo specialistė jau parengė medžiagą apie Gražutės regioninį parką.

„Šis projektas man išties patiko, nes konkurso medžiagos parengimas reikalavo ir išskirtinio atsakingumo, ir papildomos informacijos paieškos. Domėjausi ir kitomis Lietuvoje sugomomis teritorijomis. Švietėjiška projekto misija labai gili“, – mano pašnekovė, paaiškindama, jog pristatymo medžiagą apie Gražutės regioninį parką rengė maždaug mėnesį.

Utenos TIC direktorė Rasa Jasinevičienė teigė svarsčiusi šiemet dalyvauti EDEN projekte, kuriame planavo pristatyti Vytauto Valiušo keramikos muziejų. Tačiau paraiškos visgi nusprendė neteikti, mat planus pakoregavo laimėtas didžiulis projektas šio muziejaus rekonstrukcijai, tad bus vykdomos statybos.

„Taip pat iš esmės bus tvarkoma ir Tauragnų ežero pakrantė. Tad ateityje tikrai turėsime ką parodyti tiek Lietuvos žmonėms, tiek užsienio svečiams, – sakė moteris. – Artimiausiu metu žmonės rinksis daugiau vietinį turizmą. O tai gera proga paviešinti turimus resursus“.

Laimėtoją paskelbs birželį

EDEN – projektas, skatinantis darnaus turizmo vystymo modelius Europos Sąjungoje. Lietuva jame dalyvauja jau antri metai. Praėjusių metų projekto temos „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2008. Nematerialusis kultūrinis paveldas“ laimėtoju tapo Žemaitijos nacionalinis parkas, pristatęs tradicinę etnografinę šventę Užgavėnes ir senuosius amatus – medinių kaukių drožybą.

Kasmet Europos Komisija išrenka aktualią darnaus turizmo temą. Kiekviena pasirinkta tema akcentuoja skirtingas Europos regionų vertybes. „Kiekviena dalyvaujanti šalis išrenka po vieną patraukliausią, tinkamiausią turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų atrankos temą. Svarbiausia, kad išrrinktos projekto vietovės neturi būti plačiai žinomos ir gausiai lankomos turistų, tačiau jų unikalumas, specifiškumas turi žadėti turistams nepamirštamus įspūdžius“, – pasakojo VTD atstovė R. Dirsienė.

Įgyvendinti šiam projektui Europos Komisija skiria 75 proc., o įgyvendinančioji šalis – 25 proc. reikiamų lėšų. Planuojama, kad EDEN‘2009 Lietuvos projekto vertė iš viso gali siekti iki 200 tūkst. litų. Kadangi projektas skirtas Lietuvos įvaizdžio formavimui bei turizmo galimybėms didinti, didelė dalis pinigų turėtų būti skirti įgyvendinti rinkodaros veiklai: bus sukurtas reklaminis filmas apie projekto dalyvius ir jo nugalėtoją, kuris bus pristatomas ir platinamas tarptautinėse turizmo parodose užsienyje bei Lietuvoje, turizmo informacijos centruose.

Be to, apie projektą bus informuojama per televiziją – planuojama sukurti turistinių laidų ciklą apie Lietuvos regioninių parkų išskirtines vietas, bus parengtas ir išspausdintas leidinys apie projekto dalyvius ir laimėtoją.

Projekto paraiškas gali teikti saugomų teritorijų direkcijos atskirai ar kartu su turizmo informaciniais centrais ar savivaldybėmis. Kaip teigė VTD atstovai, susidomėjimas projektu šiemet yra didžiulis.

Kadangi paraiškas Valstybiniam turizmo departamentui galima teikti iki kovo 23 dienos, kol kas tikslus dalyvių skaičius nežinomas. Pernai EDEN projekte dalyvavo 37 savivaldybės, buvo atrinkta 13 nominantų. Šįmet laimėtojas bus žinomas birželio mėnesį.

Šaltinis
„Mano Aukštaitija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją