Dar prieš gerą pusmetį keliais, vedančiais Seinų, Suvalkų, Punsko ar Baltstogės (Bialystokas) link, riedėdavo pavieniai automobiliai, o pastarosiomis savaitėmis vaizdas visai kitoks – tik atsitiktinumo dėka gali išvengti automobilių srauto, kiekvieną rytą nusidriekiančio pro Kalvarijos ir Lazdijų pasienio postus.

Važiuojantieji į Lenkiją parsivežti pigesnių maisto produktų žino, jog reikia išvažiuoti kuo anksčiau. Tuomet trumpiau teks stovėti eilėse ir galėsi būti tikras, kad parsiveši viską, dėl ko išsiruošei į kelionę. Praėjusio rudens pradžioje vienu automobiliu paprastai važiuodavo draugai, giminaičiai ar bendradarbiai, dabar „ekipažų“ sudėtis keičiasi, važiavimas apsipirkti į Lenkiją tampa verslu.

Daugelyje Alytaus daugiabučių laiptinių atsirado skelbimai, kviečiantys tapti bendrakeleiviais už nedidelį mokestį.

46 metų alytiškis Vidmantas, vežantis nuosavu automobiliu į Seinus ir Suvalkus, iš kiekvieno bendrakeleivio ima po 20 litų. Anot darbo netekusio vyro, tai būtų visai neblogas būdas papildyti šeimos biudžetą. Tačiau bendrakeleivių jis surenka vos dviem ar vienam reisui per savaitę. Negalintiems patiems nukakti iki Lenkijos paslaugas siūlo perpardavinėtojai. Jie mikroautobusais parveža paklausiausių prekių ir išvežioja po Pietų Lietuvos kaimelius.

Pigesnių prekių trauka

Lietuviai Suvalkuose šturmuoja keletą prekybos vietų – centrinį turgų, kuriame perka šviežią mėsą, paukštieną, daržovių, konditerijos ir gatavų mėsos gaminių urmo bazes, kuriose galima nusipirkti keptų, virtų ir rūkytų vyniotinių, slėgtainių, dešrelių, dešrų, šonkaulių, šoninių. Taip pat – parduotuves „Kaufland“ ir „Lidl“.

Patys atkakliausi pirkėjai prie urmo bazių stovinuoja jau nuo 4 valandos ryto. Vieni stoviniuoja prie durų, kiti parduotuvės atidarymo laukia automobilyje. Priartėjus atidarymo akimirkai, kiekvienas stengiasi būti pirmesnis, kad kuo greičiau prisikrautų reikalingų prekių ir trumpiau stovėtų prie kasų. Lietuviams patrauklios beveik visų maisto prekių kainos: 1 kg miltų nekainuoja nė lito, 150 gramų jogurto indelis atsieina keliasdešimt centų, pirmo spaudimo saulėgrąžų aliejaus butelį galima nupirkti kiek daugiau nei už keturis litus, 200 gramų pakelis tikro sviesto nekainuoja nė 2 litų, 350 gramų „Sveikuolių“ duonos – 1,6 lito, 1 kg karštai rūkyto kumpio – kiek daugiau nei 11 litų. Sauskelnių galima nusipirkti dvigubai pigiau nei Lietuvoje.

Lenkijos parduotuvių viduje lietuviai dalijasi patirtimi, paaiškina, kurią prekę tuo metu apsimoka pirkti. Daugelį užvaldo bandos jausmas – jei šalia esantis pirkėjas ima visą padėklą jogurtų ar pakuotę sulčių, neatsilieka ir kiti. Apsipirkimo vajaus metu užmirštama sena tiesa, kad kuo daugiau prisiperki, tuo daugiau sunaudoji.

Turtingesnieji važiuoja apsipirkti į tolimesnę Balstogę, kur ieško ne tik pigesnių maisto produktų, bet ir pigesnės buitinės technikos. Apsukrieji mėsą stengiasi pirkti ne turguje, o privačiose skerdyklose, kur 1 kg kiaulienos, jei perkama ne mažiau kaip pusė kiaulės, nekainuoja nė 7 litų. Tačiau dėl išaugusio pirkėjų antplūdžio tokia producija labai greitai išstvarstoma.

Kol kas – vienintelė išeitis

Daliai lietuvių ši apsipirkimo Lenkijoje banga – bene vienintelė išeitis aprūpinti šeimą maistu prieinamomis kainomis.

„Iš darbo atleido, viena auginu du mažamečius vaikus, visos pajamos – menki buvusio vyro mokami alimentai ir bedarbės pašalpa. Jei ne Lenkija, vaikus turėčiau maitinti ir pati valgyti tik košes. Dabar ant stalo būna ir mėsos, ir daržovių, ir jogurtų mažiesiems“, – vardijo alytiškė Vilija. Kita sunkiai besiverčianti jauna šeima kartu su giminaičiais ir draugais taip pat nusprendė pigiau apsipirkti ir nuvyko į Augustavą, kur apsipirkinėjo prekybos centruose ,,Biedrionka“ ir ,,Kaufland“.

„Nenusivylėme, nes daugelį prekių įsigijome labai pigiai. Ypač apsimoka pirkti mėsos gaminius, o sauskelnių ,,Pampers“ galima įsigyti net 15 litų pigiau“, – dalijosi įspūdžiais pirkėjai.

,,Eilėse stovintys tautiečiai svarstė, kada gi lenkai apsipirkinėja? O vienas lenkas sunerimęs teiravosi, kas gi nutiko Lietuvoje, gal maisto atsargos išseko“, – šypteli pašnekovai.

Tuo tarpu jaunas verslininkas jau keletą kartų buvo apsipirkti Bialystoke, nutolusiame nuo Alytaus apie 200 kilometrų. Labiausiai jį domino statybinės prekės. ,,Pirmąkart važiavau susižavėjęs interneto puslapyje prekybos centro „Auchan“ siūloma akcija parketui. Pasidomėjau ir kitų prekių kainomis, kurios pasirodė daug mažesnės nei Lietuvoje“, – pasakojo vyriškis. Jis pastebi, kad pigesnės tik tos prekės, kurios pagamintos Lenkijoje, kitos net brangesnės nei pas mus.

Valstybės tarnautojų šeima taip pat pasinaudojo galimybe sutaupyti – nuvyko į Suvalkuose esantį prekybos centrą ,, Kaufland“. ,,Džiaugiamės tik už 3 litus nusipirkę kilogramą graikiškų riešutų. Prisipirkome ir vištienos sparnelių (1 kg kaina – 4,5 lito), šviežių agurkų ( 1 kg – 5 litai)“, – pasakojo pirkėjai.

,,Artimiausiu metu planuojame vykti apsipirkti į Varšuvos prekybos centrą IKEA. Lenkijos sostinėje žadame nakvoti, kad kitądien grįždami galėtume užsukti į Balstogę. Girdėjome, kad ten ypatingas turgus. Kaip galime nevykti apsipirkti į Lenkiją, jeigu prekės ten apie 20 proc. pigesnės?“ – aiškino entuziastingi pirkėjai.

Tačiau kai kurie buvę lenkiško maisto pirkėjai, su kiekvienu mėnesiu katastrofiškai mažėjant pajamoms, jau nebeišgali važiuoti apsipirkti į Suvalkus. Jie perka lenkišką paukštieną, mėsos gaminius iš perpardavinėtojų, tačiau moka šiek tiek brangiau ir nusipirkti gali mažiau, o jogurtų, vaisių ar daržovių tenka ir visai atsisakyti.

Visgi palankios prekybos sąlygos Lenkijoje vieną dieną baigsis. Anot senų prekybos vilkų, pirmieji ženklai jau matosi. Pamažu pradėjo kilti zloto kursas lito atžvilgiu, o lenkai, įvertinę, kad iš lietuvių gali nemažai uždirbti, ėmė didinti kainas.