Bendrovės, kurios gaus didesnę nei 5 mlrd. dol. pagalbą, turės sumokėti 90 proc. mokestį, jei mokės darbuotojams, kurie uždirba daugiau nei 250 tūkst. dol., premijas.

Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi teigė, kad taip norima grąžinti mokesčių mokėtojų pinigus atgal.

Už įstatymą balsavo 328, prieš – 93 kongresmenai.

Įstatymą dar turi patvirtinti ir Senatas.

Iždo sekretoriui Timothy Geithneriui anksčiau teko aiškintis dėl pasipiktinimą sukėlusių AIG vadovams skirtų priedų.

"Norime atgauti mūsų pinigus ir norime atgauti juos dabar, - Atstovų Rūmų demokratų frakcijos pirmininkė Nancy Pelosi pareiškė per audringus debatus. - Tai vienas iš būdų juos atgauti".

Priedams taikomas 90 proc. apmokestinimas buvo pasiūlytas pirmiausiai turint omenyje kompaniją "American International Group".

Jis bus taikomas daugiau nei 5 mlrd. dolerių iš valstybinės paramos fondo gavusių firmų darbuotojams, kurių bendros metinės pajamos viršija 250 tūkst. dolerių.

"Šiandienos balsavimas teisingai atspindi pasipiktinimą, kurį tiek daug (žmonių) jaučia dėl dosnių priedų, kuriuos AIG skyrė savo darbuotojams iš mokesčių mokėtojų lėšų, neleidusių nuskęsti šiai žlugusiai kompanijai", - sakoma B.Obamos pranešime.

Dalis visuomenės ir įstatymų leidėjų taip pat piktinosi B.Obamos administracijos veiksmais, tačiau prezidentas vienoje vakaro pokalbių laidoje pareiškė, kad išeities iš krizės paieškos yra jo rūpestis.

"Galų gale, dabar esu vaikinas, atsakingas už (ekonominės padėties šalyje) ištaisymą", - B.Obama sakė televizijos NBC laidoje "Vakaro šou su Jay Leno".

JAV Senatas jau penktadienį gali priimti atskirą prieš neteisėtus priedus nukreiptą įstatymą, kuriame gali būti numatytas tokių pajamų apmokestinimas 70 proc. tarifu. Tačiau pastangoms skubiai reaguoti į Atstovų Rūmų priimtą nutarimą trukdo respublikonų reikalavimai rengti diskusijas prieš kiekvieną balsavimą.

Kad B.Obama galėtų pasirašyti įstatymą dėl priedų apmokestinimo, abeji Kongreso rūmai turi priimti bendrą poziciją šiuo klausimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją