Nutraukti II pakopos pensijų kaupimo sutartį galima, tačiau išeiti iš šios pensijų kaupimo sistemos, jeigu jau kartą pats įkišai galvą į kilpą, - jokių šansų. Jos klientas ir maitintojas būsi kone iki gyvos galvos, kad ir kas nutiktų, kad ir kiek tavo lėšų ta sistema prarastų.

II pakopos pensijų kaupimo sutarties nutraukimas pagal galiojančius teisės aktus įvardijamas tik kaip perėjimas į kitos įmonės valdomą pensijų fondą (PF), t. y. investavimo rizikos keitimas, arba bendrovės keitimas. Būsimo pensininko laisvė varžoma ir pirmus trejus metus - šiuo laikotarpiu jam nevalia išeiti iš pasirinkto fondo. O persigalvoti ir atsisakyti pensiją kaupti privačiuose fonduose galima tik per mėnesį, kai pasirašoma sutartis.

Mažai turėjo, mažai prarado

Pernykščiai PF investicinės veiklos rezultatai rodo, kad tik vienas iš dešimties būsimų pensininkų nepatyrė nuostolių. Tačiau ¬Vertybinių popierių komisijos (VPK), kuri prižiūri 7 PF valdymo įmonių veiklą, narys Vaidotas Jonutis mano, jog tiek patys PF, tiek jų valdytojai "elgiasi gana racionaliai". Jis nemato jokių spręstinų problemų dėl to, kiek fondai, krintant rinkoms, prarado investuotų lėšų, kurias buvo pervedusi "Sodra".

"Šiemet, "Sodros" duomenimis, į pensiją iš viso išeina 2340 II pakopos pensijų kaupimo dalyvių. Tik 20 jų buvo pasirinkę pačius rizikingiausius - akcijų - fondus, o absoliuti dauguma, 69 proc., lėšas kaupė konservatyvaus investavimo pensijų fonduose, kiti - mišriuose", - komentuodamas PF praradimus teigė pašnekovas.

Pasak jo, netolimoje ateityje užtarnauto poilsio išeisiančių žmonių pensija, gaunama iš "Sodros", mažai pakis dėl dalyvavimo pensijų kaupimo sistemoje, nes jie trumpai kaupė lėšas PF. V.Jonutis pridūrė, jog bendra PF sukaupta suma kol kas nėra didelė, nes pensijų reforma trunka dar palyginti neilgai, tad ir būsimų pensininkų nuostoliai esą nedideli.

Vis dėlto jis pripažino, kad atėjo metas griežčiau prižiūrėti PF valdytojus ir ginti sistemos dalyvių interesus. Todėl numatoma siūlyti automatinį PF rizikos mažinimą pensijų dalyviui pasiekus tam tikrą amžiaus grupę.

Tik ne dabar

Seimo narys Algirdas Sysas, LŽ paklaustas, kodėl II pakopos PF dalyviai neturi galimybių panorėję atsisakyti nuostolingo investavimo būsimos "Sodros" pensijos sąskaita, tiesiai pasakė, kad jei gyventojai nebūtų "pririšti" prie PF prievarta, jie dabartinėmis sąlygomis tiesiog išnyktų, nes klientai išsilakstytų.

"Jeigu norime ką nors sukaupti ir turėti ateityje, kaupimas turi būti nenutrūkstamas. Lygiai taip pat kaip "Sodroje". Niekas negali tikėtis vos dvejus metus mokėjęs "Sodrai" įmokas gauti jos pensiją - tam reikia turėti 30 metų darbo stažą. Taigi tik ilgalaikis dalyvavimas II pensijų pakopoje leidžia tikėtis tam tikros padoresnės papildomos išmokos. O tai, ar gyventojai jos nori, kiekvienas, prieš tapdamas II pakopos pensijų kaupimo dalyviu, apsisprendė niekieno neverčiamas", - aiškino A.Sysas. Jo nuomone, valdžios sprendimas ekonominio nuosmukio laikotarpiu sumažinti į privačius PF mokamą dalį "Sodros" lėšų padės išgelbėti gyventojų pinigus nuo nuvertėjimo.

Rekomendacija - nesiblaškyti

UAB "Invalda turto valdymas" generalinis direktorius Andrius Barštys pabrėžė, kad 2008-ieji įeis į istoriją kaip vieni blogiausių metų rinkoms. "Pokyčiai rinkose turi tiesioginės įtakos investicijų grąžai. Ne išimtis ir pensijų fondai. Tačiau investavimo krypties iš rizikingesnės į konservatyvesnę nederėtų kaitalioti keletą kartų per metus, nes tai pridėtinės vertės neduos", - tikino jis. Ir paaiškino, kad į akcijas investuotus pinigus būtų galima neskausmingai ištraukti tik joms pabrangus, o iki tol - laukti.

V.Jonutis taip pat tvirtino, jog krizės laikotarpiu nerekomenduojama blaškytis ir keisti PF, ypač jei žmogus yra jaunas ir dar ilgai dalyvaus pensijų sistemoje. Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės "Aviva Lietuva" finansų direktorius Arūnas Rumskas mano, kad II pakopos pensijų kaupimo sistema neturėtų žlugti. "Per du šių metų mėnesius rinka pritraukė apie 15 tūkst. naujų dalyvių. Nepasirašiusieji II pakopos pensijų kaupimo sutarčių sudaro tik penktadalį visų socialinio draudimo sistemoje dalyvaujančių gyventojų", - kalbėjo A.Rumskas.

Kapsintis pelnas

Mokėdami pensijų kaupimo bendrovėms administracinius mokesčius PF dalyviai, kenčiantys dėl rinkų nuosmukio, dabar praranda dar daugiau, o net devynių iš dešimties būsimų pensininkų administraciniai atskaitymai mokami ne iš jų investicinės grąžos, o iš "Sodros" pervestų pinigų, skirtų investuoti. Pensijų kaupimo įmonės gauna pajamų nuo "Sodros" į PF pervestos įmokos už klientą ir nuo turto. Nuolatiniai administraciniai mokesčiai nuo įmokų įvairiose PF valdančiose bendrovėse siekia iki 5,5 proc., nuo turto - iki 1 procento.

Klientų išlaidas didina netgi pastangos smunkant rinkoms mažinti savo investicijų riziką - perėjimas į kitą fondą ar kitą bendrovę kainuoja papildomai. Mokestis už perėjimą į kitos pensijų kaupimo bendrovės PF kartą per 12 mėnesių sudaro 0-0,2 procento. Mokestis už perėjimą į tos pačios pensijų kaupimo bendrovės kitą PF daugiau kaip vieną kartą per 12 mėn. siekia 0-0,2 proc., į kitos pensijų kaupimo bendrovės PF - 0-4 procentus. Šiuo metu parengtame Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo projekte jau siūloma, atsižvelgiant į Valstybės kontrolės rekomendacijas ir siekiant sustiprinti PF valdymo efektyvumą bei susieti PF valdytojų veiklos rezultatus su atlygiu, naikinti atskaitymus nuo įmokų į pensijų fondus, palikti tik atskaitymus nuo pensijų fondų turto. "Valdytojai bus suinteresuoti didinti valdomą turtą, tačiau nepersistengti prisiimdami riziką", - sakė V.Jonutis.

Faktai

Bendra II pakopos PF investicinių portfelių vertė 2008 metų pabaigoje siekė 2,2 mlrd. litų, ji turėjo 957,3 tūkst. dalyvių.

Konservatyviai savo pensijas kaupė tik 10,57 proc. šios sistemos dalyvių. Mažos akcijų dalies investavimą buvo pasirinkę 20,76 proc., vidutinės akcijų dalies - 61,8 proc., vien akcijų - 6,87 proc. gyventojų. Vienintelio konservatyvaus investavimo vertės vidutinis pokytis pernai buvo teigimas - pakilo 2,63 procento. Mažos akcijų dalies vienetų vertė vidutiniškai krito 20,31 proc., vidutinės akcijų dalies - 27,89 proc., akcijų - 47,31 procento.

Pernai Lietuvoje veikė 29 valstybinio socialinio draudimo įmokos dalies kaupimo (II pakopos) pensijų fondai. Juos valdė 9 pensijų kaupimo bendrovės. Nors PF investicinės veiklos rezultatai - neigiami, tų fondų dalyvių migravimas keičiant PF ar jų valdytojus pernai buvo minimalus: 6,4 tūkst. dalyvių, keitusių PF valdytoją, išėjo iš valdymo įmonių, 8,5 tūkst. dalyvių atėjo į valdymo įmones, toje pačioje valdymo įmonėje PF pakeitė 11,4 tūkst. dalyvių.