„Per įstatymus vienaip ar kitaip reglamentuoti mažmeninių prekybinių tinklų veiklą būtų kur kas efektyviau negu įgyvendinti tokį pasiūlymą“, – pridūrė D. Budrys.

Ekonomistas Romas Lazutka teigė manantis, kad Lietuvai valstybinių parduotuvių tinklas, kuris prekiautų pigiomis prekėmis, yra nereikalingas.

Jo teigimu, reikėtų svarstyti ne valstybinių parduotuvių tinklo idėją, bet greičiau pažaboti prekybininkų monopoliją.

„Dabar, nuosmukio metu, daugiau yra tokių vartotojų, kurie brangių prekių negali įpirkti. Aišku, kad prekybininkai, norėdami savo prekes parduoti, turi kainą nuleisti. Taip turėtų būti. Šitas susirūpinimas reiškia, kad rinka, kuri teoriškai turėtų veikti gerai, matyt, veikia nelabai gerai, bet reikia būdų ieškoti, kaip ją pataisyti.

Manyčiau, kad jos neefektyvumas yra daugiau susijęs su monopolizacija. Mažmeninės prekybos rinka veikia prastai ir valstybei reikia ją prižiūrėti. Tai susiję su tuo, kad nėra pakankamos konkurencijos“, – dėstė pašnekovas.

R. Lazutka įsitikinęs, kad mažmeninė prekyba nėra tokia didelė nesėkmė, kad valstybei derėtų perimti šią sritį į savo rankas.

Ekonomikos komiteto narys Valdemaras Valkiūnas svarstė, ar valstybinių parduotuvių tinklas, prekiaujantis tik pigiomis prekėmis, netaptų, jo žodžiais, „pinigų išplovimo kanalu“.

„Jei valstybė, valdžios struktūros, negali dabar verslo sukontroliuoti, tai ar netaptų tai pinigų išplovimo kanalu“, – svarstė jis.

„Sumos (kuri būtų reikalinga) aš negaliu pasakyti, bet su esančiais resursais ir sąžinės lygiu, aš skeptiškai žiūriu į šitą projektą“, – pridūrė V. Valkiūnas.

Pasak pašnekovo, net sunkmečiu griebtis kiekvienos pasitaikančios ir galbūt esamą padėtį palengvinti galinčios idėjos nereikėtų. O nusprendus jos imtis reikėtų viską išanalizuoti nuo „a iki z“.

„Aš nežinau, ką mąsto analitikai. Reikėtų sudėti visus „už“ ir „prieš“, kiekvieną grandį apžiūrėti: kas ją kontroliuos, kas finansuos“, – sakė V. Valkiūnas.

Latvijoje valstybinių parduotuvių tinklo idėja kilo buvusiam Rygos miesto savivaldybės nariui Raimondui Kruminšui. Dėl savo projekto jis artimiausiu metu žada tartis su Latvijos ekonomikos ministerija.

Pirmajam projekto etapui vykdyti esą reikia 5–10 mln. LVL (24,5–49 mln. Lt).