Bet Lietuvos degalinėse benzino kainos pastaruoju metu buvo stabilios, o dyzelino - net padidėjo: ketvirtadienį jo litras pabrango maždaug 5 centais.

UAB "Lietuva Statoil" Tiekimo ir transporto departamento vadovas Donaldas Adomaitis Eltai komentavo: "Dyzelino brangimas susijęs su ankstesne tiekėjo naftos produktų kaina, kadangi mažmeninės naftos produktų prekybos kompanijos kaupia kuro atsargas - bendrovės dažniausiai turi kuro atsargų 5-15 dienų. Ši dyzelino kaina yra ankstesnių dienų naftos kainos kilimo pasaulinėje rinkoje ir Lietuvoje rezultatas".

Panašiai Eltai aiškino ir "Neste Lietuva" mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Audrius Miežys. Jis sutinka, jog degalų pirkėjams dyzelino brangimas gali keistai atrodyti, nes prasidėjus karui Irake pasaulinės naftos kainos krito, apie tai praneša žiniasklaida.

A. Miežys priminė, jog pagrindinis degalų tiekėjas Lietuvos rinkai - "Mažeikių naftai" savo produkcijos kainą nustato remdamasis vidutine paskutinių dešimties dienų pasauline kaina. O iki karo Irake pradžios dyzelinas brango.

"Po JAV ultimatumo Irakui ir toje šalyje prasidėjusio karo kainos pasaulinėje naftos rinkoje krito, tai atsilieps ir Lietuvai", - Eltai komentavo "Mažeikių naftos" komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas. Jis pateikė Eltai "Mažeikių naftos" produkcijos didmeninių kainų suvestinę šį mėnesį. Populiariausio benzino A-95 litras kovo 4 d. kainavo 2,145 Lt, kovo 11 d. - 2,15 Lt, kovo 15 d. - 2,15 Lt, kovo 21 d. - 2,12 Lt. Kitą pirmadienį, kovo 24-ąją, šio benzino litras kainuos 2,10 Lt. Dyzelino litras kovo 4 d. kainavo 2,06 Lt, kovo 11 d. - 2,14 Lt, kovo 15 d. - 2,23 Lt, kovo 21 d. - 2,23 Lt. Pirmadienį dyzelinas kainuos 2,21 Lt.

Benzino didmeninėje kainoje apie 40 proc. sudaro "Mažeikių naftos" kaina, o kitą dalį - mokesčiai (akcizas ir PVM). Dyzelino didmeninėje kainoje apie 47 proc. sudaro "Mažeikių naftos" kaina, o kitą dalį - mokesčiai (akcizas ir PVM). Mažmeniniai degalų pardavėjai nepateikia duomenų, kokia jų marža parduodant degalus.

Vilniuje "Neste" degalinėse litras A-95 benzino šiuo metu kainuoja 2,52 Lt, "LUKoil" degalinėse - 2,55 Lt, "Statoil" degalinėse 2,58 Lt. Nuo ketvirtadienio dyzelino litras "Neste" degalinėse kainuoja 2,41 Lt (iki pabrangimo buvo 2,36 Lt), "LUKoil" degalinėse - 2,44 Lt (iki pabrangimo buvo 2,39 Lt), "Statoil" degalinėse - 2,47 Lt (iki pabrangimo - 2,42 Lt).

A. Miežys minėjo, kad jeigu pasaulinėje naftos rinkoje išsilaikys kainų kritimo ar stabilizacijos tendencijos, tai po kiek laiko jos pasireikš ir Lietuvoje, taigi dyzelinas atpigtų. Bet tai priklauso nuo to, kaip klostysis karas Irake. Jeigu amerikiečiams ir jų sąjungininkams ten pradėtų nesisekti, tikėtina, kad naftos kainos vėl didės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją