"Iš struktūrinių fondų, Europos investicinio banko galima gauti itin daug pinigų. Lietuvai didelis iššūkis yra kuo greičiau įtraukti juos į ekonomiką. Blogiausia būtų, jei metų pabaigoje pamatytume, kad pinigai buvo, bet jie liko nepanaudoti", - interviu naujienų agentūrai ELTA sakė G. de Grafas, kurio vadovaujamas skyrius EK Generaliniame sekretoriate prižiūri, kaip valstybės narės įgyvendina Lisabonos strategiją ir rengia kasmetines ataskaitas ES viršūnių susitikimams.

Lietuvos Vyriausybė skelbia, kad keli žingsniai šia linkme jau žengti - Ministrų Kabineto sprendimu supaprastintos sąlygos ES fondų finansavimui, o verslo projektams numatyta galimybė gauti avansą ES fondų lėšomis. Taip pat pranešta, kad dėl 1,1 mlrd. eurų paskolos šalies verslui gaivinti derybos su Europos investicijų banku (EIB) praktiškai yra užbaigtos.

G. de Grafas patikino, kad Europos Komisija yra pasirengusi palengvinti galimybę įsisavinti ES lėšas ir nemažai daliai projektų artimiausius metus nereikalauti kofinansavimo.

Vertindamas dabartinę situaciją Lietuvoje, G. de Grafas pripažino, kad priemonės, kurių turi imtis Lietuva makroekonomikai stabilizuoti, yra sudėtingos, bet jos esą neišvengiamos.

"Priemonės visose šalyse negali būti vienodos. Susirgus žmonėms, visiems ta pati tabletė nepadės - tai priklauso nuo ligos", - sakė G. de Grafas.

Pareigūnas pabrėžė, kad Lietuva iš esmės priklauso nuo kitose šalyse esančių finansų institucijų noro ir toliau teikti kreditus Lietuvai. Anot G. de Grafo, šešių ES valstybių narių padėtis yra panaši kaip Lietuvos, ir bent dviejose iš jų - Latvijoje ir Bulgarijoje - situacija yra gerokai prastesnė nei Lietuvoje.

"Sveikiname vyriausybės žingsnius, kuriais siekiama sukontroliuoti fiskalinę situaciją. Žinoma, tai neigiamai atsiliepia vartojimui. Bet tokioje šalyje kaip Lietuva, kuri išleido daugiau nei gavo pajamų, tai neišvengiama,. Kiekviena šeima žino, kad jeigu išleidi daugiau nei uždirbi, kažkada pasibeldžia bankas ir pareikalauja sumokėti skolą. Dabar tas metas atėjo", - sakė EK pareigūnas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją