1989 m. už indelį grietinėlės Vokietijos gyventojai mokėjo 0,46 euro centus, 2007 m. grietinėlės kaina buvo pakilusi iki 0,49 euro centų už indelį, o šiuo metu jos galima nusipirkti vos už 0,33 euro centus. Dušo želė prieš 20 metų kainavo 1,02 euro, dabar – 0,65 euro centus.

Ypač ryškus kainų skirtumas matyti lyginant praėjusių metų ir šių metų vasario mėnesio prekybos centrų „Aldi“, „Lidl“, „Penny“ ir „Plus“ kainas. Prieš metus litras 3,5 proc. pieno kainavo 0,73 euro centus, dabar – 0,55. Sviesto kaina nukrito nuo 0,89 euro centų už 250 g pakelį iki 0,65. 500 g makaronų pakuotė šiuo metu kainuoja 0,39, prieš metus – 0,55 euro centus. Atpigo ir cukrus – nuo 0,92 iki 0,85 euro centų už 1 kg.

Mėsos, jos produktų, jogurto, aliejaus bei tualetinio popieriaus kainos, tiesa, šiek tiek padidėjo: aliejus kainuoja 0,20 euro centų brangiau (1,29), 500 g maltos jautienos ir kiaulienos – 0,06 centus (1,95), tualetinis popierius (10 vienetų pakuotė) – 0,10 centų daugiau, t.y. 2,65 euro.

Pigių prekių lyderis Vokietijoje išlieka prekybos centras „Aldi“. „Jei „Aldi“ numuša kainas, tuoj pat kainas sumažina ir visi kiti pigūs prekybos centrai“, – stern.de sakė Hallės verslo tyrimo instituto vadovas prof. Udo Ludwigas. Prieš keletą metų kainų skirtumas tarp „Aldi“ bei kitų prekybos centrų išsilaikydavo apie savaitę. Šiuo metu „Lidl“, „Penny“, „Plus“ ir kiti pigūs prekybos centrai į „Aldi“ kainų pasikeitimus reaguoja per 24 val., rašoma stern.de.

Pigių prekybos centrų bumas – palyginti nauja Vokietijos realybė. Dar prieš dešimt metų ne vienas vokietis nedrįsdavo į namus pareiti su „Aldi“ maišeliu, kad tik kaimynai nepamatytų ir neimtų kalbėti, kad šeimai taip prastai sekasi, kad jau ir pigiuose prekybos centruose tenka apsipirkti. Tais laikais kokybė buvo asocijuojama su didele kaina, o mėgstantys parodyti, kad gyvena pasiturinčiai, pigius prekybos centrus apeidavo.

Sumažėjus pajamoms, vis daugiau šeimų pagrindinius maisto produktus perka pigesniuose prekybos centruose, kuriuose kainų skirtumas yra labai nežymus. Kaip parodė laidos „Stern TV“ atliktas tyrimas, pagrindinių prekių krepšelis, į kurį įeina pieno produktai, mėsa, daržovės bei gėrimai, „Aldi“ ir „Lidl“ parduotuvėse kainavo tiek pat – už 30 produktų buvo sumokėta 24,81 euro. 0,35 euro centais pigiau bent jau atlikto testo dieną buvo galima apsipirkti „Penny“ prekybos tinkle.

Per pastarąsias savaites maisto prekių kainos Vokietijoje mažėjo jau tris kartus. Niekur kitur Europoje šiuo metu maistas nekainuoja pigiau nei Vokietijoje, rašoma welt.de.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją