Tuo tarpu Europos teisės departamento prie Teisingumo ministerijos generalinis direktorius Deividas Kriaučiūnas primena, kad Europos Sąjungos (ES) teisė draudžia valstybėms proteguoti vietos gamintojus kitų bendros europinės rinkos dalyvių atžvilgiu. Privačiam sektoriui tokios iniciatyvos nedraudžiamos.

Planuoja specialų ženkliuką

„Jeigu jūs pasižiūrėtumėte į JAV retoriką, (kalbama – DELFI) apie amerikietiškų prekių rėmimą, investicijas į vietinę produkciją. Vokiečiai remia savo automobilių pramonę, jie skatina pirkti naujus automobilius, nesvarbu, kad jie neragina pirkti vokišką automobilį, bet vokietis 90 proc., kad pirks vokišką. Jeigu jūs pravažiuotumėte pro lenkiškas parduotuves, pamatytumėte, kad visuose prekybos centruose didžiuliai plakatai kabo „Perki prekę lenkišką, išsaugai darbo vietą!" Kodėl mes turėtumėme būti kitokie, jeigu kitos valstybės elgiasi pakankamai egoistiškai, šiek tiek pamina laisvą prekybą ir skatina pirkti prekę, pagamintą jų šalyje?" – DELFI sakė LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Jo teigimu, lietuviškos prekės yra ne ką prastesnės už įvežtines, „galbūt kartais įpakuotos prasčiau".

„Manau, kad mūsų valdžia turėtų skatinti ir parodyti, kad naudoja lietuvišką prekę. Pavyzdžiui, ateitų Andrius Kubilius ir parodytų, kad nešioja „Lelijos" kostiumą, o Valdas Adamkus atsipjautų lietuviškos dešros ir sakytų, kad „aš perku ne įvežamą iš kaimyninės šalies, bet tikrą lietuvišką", - tvirtino pašnekovas.

Jis mano, kad valdžios pavyzdys yra pats efektyviausias paskatinimas vartotojams. Paklaustas, ar sulaukus valdžios paramos nebūtų teisės aktų pažeidimo, S. Besagirskas tvirtino, kad ES teisė draudžia valstybėms vadovams akivaizdžiai propaguoti lietuvišką gaminį, bet „niekas nedraudžia pasakyti, kad valgo lietuvišką agurką, dešrą, ar duoną".

Pramonininkai ketina apsispręsti dėl šios lietuviškų gaminių skatinimo akcijos ir suburti šia idėja susidomėjusias įmones. Dalis jų, jau esą pritarė pasiūlymui. Planuojama sukurti specialią komisiją, kuri nustačiusi, kad produktas atitinka lietuviškos prekės standartą, leistų gamintojui naudoti specialų ženkliuką.

„Mes dar neturime aiškaus formato, bet galbūt būtų taip, kad projekte dalyvaujančios įmonės įsteigia bendrą fondą ir šio fondo lėšos naudojamos idėjos propagavimui", – kalbėjo pašnekovas.

Valdžios parama draudžiama

Europos teisės departamento direktorius Deividas Kriaučiūnas DELFI sakė, kad ES teisė nedraudžia privačioms bendrovėms rengti įvairių akcijų, tačiau valstybės iniciatyva čia neleistina.

„Jeigu Europos Komisija matys valstybės ranką visoje šioje kampanijoje, tai Lietuva turės problemų. Jeigu tai bus privati iniciatyva, taip kaip atrodo šiandien, na, lyg ir neturėtų būti didelių problemų", – sakė jis.

Pašnekovo teigimu, atviras valdžios skatinimas pirkti lietuviškas prekes būtų ES teisės pažeidimas.

„Nereikia lipti ant grėblio, daugelis Europos šalių ant to grėblio jau užlipo. Verslo struktūros turėtų reklamuoti tam tikras prekes, jos gali tai daryti. Valstybė to daryti neturėtų", – teigė pašnekovas.

Savos produkcijos protegavimo atvejai jau buvo nustatyti keliose ES šalyse, pavyzdžiui, Airijoje, Vokietijoje.

„Galima tam tikrais atvejais reklamuoti tam tikrą produktų grupę, reklamuoti tų produktų gerąsias savybes, kurias turi tik lietuviškos prekės, o visos kitos neturi, tačiau Europos Sąjunga yra vidaus rinka ir siekiama, kad vartotojas pasirinktų pigesnę ir kokybiškai geresnę prekę, kad būtų laisva konkurencija", – tvirtino jis.

LPK akciją „Pirk prekę lietuvišką" buvo pradėję 1993 m., vėliau ji tapo „Metų gaminio" rinkimais, galiausiai, įstojus į ES, išnyko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją