Senatoriai per žodinį balsavimą patvirtino pataisą, kuria reikalaujama, kad sąlygos, kurios kelia Kanados, Europos Sąjungos ir kitų prekybos partnerių susirūpinimą, būtų "taikomos laikantis JAV įsipareigojimų pagal tarptautinius susitarimus".

Ankstesniame Senatui pateiktame projekte buvo numatyta, kad visuose visuomeniniuose projektuose, kurie bus finansuojami pagal ekonomikos stimuliavimo paketą, naudotų tik JAV pagamintą geležį, plieną ir pagamintas prekes. Tai vykdydamos JAV galėjo pažeisti savo įsipareigojimus pagal Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimą ir susitarimus su Pasaulio prekybos organizacija (PPO).

B.Obama, antradienį per interviu televizijoms klausinėjamas apie plano "Pirk prekę amerikietišką" sąlygas sakė, kad Jungtinės Valstijos turi būti atsargios ir neįtraukti į ekonomikos skatinimo projektą jokių sąlygų, kurios galėtų "sukelti prekybos karą".

"Manau, tai būtų klaida ... Tokiu metu, kai visame pasaulyje prekyba smunka, mums pradėti siųsti signalą, kad mes kažkodėl rūpinamės tik savimi ir nesirūpiname pasauline prekyba", - televizijai "Fox" sakė B.Obama.

Tačiau JAV plieno kompanijos ir darbuotojai, kurie dėl recesijos susidūrė su paklausos smukimu, smarkiai spaudė dėl sąlygos "Pirk prekę amerikietišką" ir tvirtino, kad JAV mokesčių mokėtojų pinigai, skiriami visuomeniniams projektams finansuoti, turėtų būti naudojami darbo vietoms Amerikoje kurti.

Atstovų Rūmai šią sąlygą praėjusią savaitę į 825 mlrd. JAV dolerių skatinimo paketą įtraukė dėl JAV gaminamos geležies ir plieno, taip išprovokuodami intensyvias kitų verslo grupių pastangas dėl jos pašalinimo ar sušvelninimo iki to laiko, kai galutinis projektas pasieks B.Obamos stalą.

ES ambasadorius Jungtinėse Valstijose Johnas Brutonas interviu "Reuters" šią savaitę sakė, kad pritarimas tokia priemonei pakenktų B.Obamos autoritetui pasaulyje galėtų išprovokuoti protekcionistines priemones visame pasaulyje.

Kanados ambasadorius Jungtinėse Valstijose Michaelas Wilsonas taip pat ragino Kongresą atsisakyti šios sąlygos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją