Nutarta panaikinti 9 proc. nuo metinių pajamų sveikatos draudimo mokestį verslo liudijimų turėtojams ir palikti kasmėnesinį 9 proc. minimalios algos dydžio mokestį – 72 Lt.

Taip pat nuspręsta įvesti „Sodros" lubas individualių įmonių savininkams ir besiverčiantiems individualia veikla. Vyriausybės siūlymu, šie verslininkai mokesčių nemokėtų nuo maždaug 9000 Lt ir pirmaisiais metais mokėtų trečdalį „Sodros" tarifo, antraisiais – du trečdalius, trečiaisiais – jau visą 28,5 proc. tarifą.

„Tiktai nėra jokio nuolaidžiavimo ir aš ne kartą sakiau, kad principinės nuostatos (...) ir toliau lieka galioti, mes tiesiog pataisėme tas vietas, kurios ne visiškai atspindi mūsų pačių Vyriausybės programos nuostatas, nes pačioje programoje nurodoma, kad mes palaipsniui gyventojus įtraukiame į sveikatos ir socialinio draudimo sistemą, tačiau priimant įstatymus, kai kurios grupės buvo iš karto įtrauktos visa apimtimi į sistemą", – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.

Pensijos ar alimentai NPD nelems

Vyriausybė pritarė, kad metinis neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) būtų skaičiuojamas tik atsižvelgus į gyventojo gautas apmokestinamąsias pajamas, taigi gautos pensijos ar alimentai NPD nebelemtų.

DELFI primena, kad pagal nuo Naujųjų metų įsigaliojusią tvarką, NPD diferencijuojamas priklausomai nuo gyventojo pajamų, o uždirbantys daugiau nei 3150 Lt mokesčius moka nuo visų pajamų.

Vyriausybė siūlo negalią turintiems gyventojams nustatyti individualus NPD (jeigu nustatytas 0-25 proc. darbingumas – 700 litų per mėn., jeigu nustatytas 30-55 proc. darbingumas – 600 litų per mėn.). Didėjant neįgaliųjų pajamoms jų darbo užmokesčiui taikomas NPD nesikeistų.

Nutarta nustatyti pereinamąjį laikotarpį ir žemės ūkio kooperatinių bendrovių gaunamoms išmokoms. Šiemet išmokos turėtų būti apmokestinamos 5 proc. pajamų tarifu. Jeigu pakeitimams pritars Seimas ir juos pasirašys prezidentas, jie įsigalios iškart po išspausdinimo „Valstybės žiniose".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją