Tačiau, kaip DELFI sakė LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas, dėl kitų dalykų profesinės sąjungos yra linkusios derėtis su Vyriausybe.

Premjeras Andrius Kubilius, antradienį surengęs pasitarimą, pripažino, kad bus siekiama lanksčiau reglamentuoti darbo santykius ir leisti dėl daugiau dalykų darbuotojams su darbdaviais susitarti kolektyvinėse sutartyse.

„Mus labiausiai išgąsdino supaprastintas darbuotojų atleidimas. Jie nori taikyti danišką modelį, tačiau ten yra vienintelis skirtumas, kad ten darbdavį atleidžiant nuo dalies prievolių daug daugiau įsipareigojimų prisiima valstybė. (...) Tai mus ir gąsdina, kad gali būti atleidimo sąlygos supaprastintos, pavyzdžiui, sutrumpintas įspėjimo laikotarpis, atsisakyta lengvatų priešpensinio amžiaus žmonėms, o valstybė šių žmonių neparems ir žmonės atsidurs beviltiškoje padėtyje", – tvirtino A. Černiauskas.

Šiuo metu Darbo kodekse yra numatyta, kad už prastovą darbuotojui turi būti mokama 2/3 jo vidutinio uždarbio arba bent minimalus atlyginimas, todėl profsąjungų atstovas piktinasi siekiu „pakabinti žmogų tarp dangaus ir žemės".

„Tai yra absoliučiai absurdiškos šnekos. Jeigu darbdavys negali išlaikyti darbuotojo, neturi jam darbo, tai jis turi priimti tam tikrus sprendimus, pavyzdžiui, atleisti darbuotoją. Tokiu atveju žmogus žino, kad yra atleistas, eina į Darbo biržą, gauna pašalpą. Tuo tarpu jeigu jis per mėnesį įprastai uždirba 1000 Lt, o darbdavys turi darbo tik savaitei ar pusei mėnesio, tai žmogus turi išgyventi gaudamas tik dalį darbo užmokesčio ir yra pakabintas tarp dangaus ir žemės", – ūkio ministro siūlymu nemokėti už prastovas piktinosi A. Černiauskas.

Jis sako iš girdėjęs ūkio ministro kalbas apie galimybę diferencijuoti minimalų atlyginimą pagal skirtingas amžiaus grupes.

„Tai yra visiškas absurdas, mes su tuo niekada nesutiksime, nes tai yra diskriminacija pagal amžių", – piktinosi pašnekovas.

Jis pripažįsta, kad kai kuriais atvejais būtų galima leisti darbuotojams su darbdaviu susitarti kolektyvinėje sutartyje, pavyzdžiui, dėl viršvalandinio darbo.

Liberalizuoti darbo santykius Lietuvoje Vyriausybę ragino Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Lietuvos pramonininkų konfederacija, kai kurie analitikai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją