Vyriausybė, sulaukusi smulkiųjų verslininkų pasipiktinimo dėl gerokai išaugusių mokesčių, ima taisyti situaciją. Dar šią savaitę tikimasi patvirtinti kai kuriuos mokestinių įstatymų pakeitimus ir išsiųsti juos Seimui.

Kaip DELFI po pirmadienio ministrų pasitarimo sakė SADM ministras Rimantas Jonas Dagys, planuojama, kad šiemet individualių įmonių savininkai turėtų mokėti trečdalį įprastinio „Sodros" tarifo – 10 proc., kitąmet – du trečdalius, o 2011 m. – visą tarifą - 28,5 proc.

Tačiau, anot jo, ketinama ir numatyti įmokų „lubas" – „Sodros" mokestis būtų mokamas gaunant iki 9000 Lt pajamų per mėnesį.

„Tokiu atveju 900 Lt būtų maksimalus mokestis šiais metais, jeigu pajamos mažesnės, jis atitinkamai būtų mažesnis", – skaičiuoja ministras.

R. J. Dagio teigimu, ministrai svarsto galimybę ir į pajamas neapmokestinamajam pajamų dydžiui skaičiuoti neįtraukti pensijų.

„Galutinai viskas paaiškės trečiadienį", – sakė jis.

Galutinai ministrai neapsisprendė ir dėl sveikatos draudimo mokesčio verslo liudijimų turėtojams.

Smulkiųjų verslininkų pasipiktinimo sulaukta nuo sausio įvedus 9 proc. nuo metinių pajamų sveikatos draudimo mokestį. Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė DELFI pirmadienį sakė, kad Vyriausybėje sutarta apskritai atsisakyti šio metinio mokesčio ir palikti tik kasmėnesinį 9 proc. minimalaus atlyginimo mokėjimą.

DELFI primena, kad penktadienį Ūkio ministerija ir smulkiųjų verslininkų atstovai pasirašė memorandumą dėl smulkiųjų verslininkų reikalavimų išpildymo. Pasirašius memorandumą atšauktas daugiatūkstantinis šią savaitę turėjęs vykti mitingas.

Honorarų siūlo neapmokestinti „Sodra“

Vyriausybei SADM siūlo patikslinti įstatymo nuostatą, kad „Sodros“ įmokos būtų skaičiuojamos tik nuo autorinių atlyginimų ir neskaičiuojamos nuo honorarų sumos. Ministro teigimu, tai paliestų kūrėjus, kuriems, pavyzdžiui, už jų dainų platinimą yra mokami honorarai.

Vyriausybei siūloma nuo „Sodros“ mokesčio atleisti smulkiuosius ūkininkus, jeigu jie yra pensininkai ar gauna šalpos, invalidumo pensijas.

O jeigu ūkininkų ir jų partnerių, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, kiekvieno mėnesio socialinio draudimo įmokos privalomai sumokamos nuo jų pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės nei minimalios mėnesinės algos.

Ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos įvertintos iki 14 EDV gali patys apsispręsti, ar mokėti įmokas avansu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją