Statistikos departamento Metodologijos ir kokybės skyriaus vedėja Bronislava Kaminskienė antradienio spaudos konferencijoje sakė matanti prasidedančios recesijos prielaidas.

„Jeigu mes skaičiuojame to meto kainomis arba palyginamosiomis kainomis, tai mes gauname kritimą vieną ketvirtį, tačiau jeigu mes eliminuojame sezoninę ir darbo dienų įtaką, taip pat eliminuojame atsitiktinius svyravimus, tada gauname labai nežymų dviejų ketvirčių kritimą – 0,1 ar 0,2 proc. Galime tiktai daryti prielaidą, kad pas mus jau prasidėjusi recesija", – sakė ji.

Recesija laikomas neigiamas BVP augimas du ketvirčius iš eilės.

Jos teigimu, BVP smukimą ketvirtąjį 2008 m. ketvirtį lėmė pramonėje ir vidaus prekyboje užfiksuotas kritimas. Kol kas negalima tiksliai pasakyti, kuriose pramonės šakose buvo didžiausias smukimas.

„Tai lėmė ir vartojimas, ir gamyba", – sakė ji.

Statistikos departamento generalinio direktoriaus pareigas laikinai einanti Vilija Lapėnienė sakė, kad vertinant pagal pardavimus, lėtėjimas užfiksuotas metalo gaminių, drabužių siuvimo, kailių išdirbimo ir dažymo, elektros mašinų ir aparatūros gamybos, maisto produktų ir gėrimų gamybos įmonėse.

B. Kaminskienės teigimu, augimas užfiksuotas kitų paslaugų sektoriuose, pavyzdžiui, švietimo ir sveikatos srityse.

DELFI primena, kad 2007 m. Lietuvos ūkiui buvo ypač sėkmingi – BVP augo 8,9 proc.

Paskutinį kartą neigiamas BVP augimas buvo užfiksuotas 1999 m. trečiąjį ir ketvirtąjį ketvirčiais.

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, nedarbas 2008 m. sudarė 5,6 proc., metų pabaigoje buvo registruota maždaug 95 tūkst. bedarbių.

Pernai vidutinis atlyginimas Lietuvoje neatskaičius mokesčių buvo 2174 Lt arba 1667,2 Lt po mokesčių.

Latvija ir Estija į recesiją buvo įžengusios jau 2008 m. Ir šiemet joms, kaip ir Lietuvai, prognozuojamas neigiamas ūkio augimas.

Pavyzdžiui, „Nordea Markets" banko analitikai prognozuoja, kad Estijos BVP šiemet smuks 4,5 proc., Latvijos – 6,6 proc., Lietuvos – 3 proc.

Lietuvos rodikliai ES senbuvių fone atrodo kaip pasaka

„Šiandien statistinėje padangėje kaip niekada gausu naujienų – pernai kaskart smunkantis BVP rodiklis ketvirtąjį 2008 m. nusirito iki -1.5 proc., o metinis rezultatas neperkopė ir 3,5 proc. Beje, nedaugelis ES šalių sugebėjo šiais metais sužibėti geresniais rezultatais – Europos Komisijos prognozėmis, Lietuvos augimas 2008 m. pateks į ešeloną stipriausiųjų, tarp kurių, beje, nėra nė vienos ES senbuvių. Lietuvą aplenkia Rumunija, Slovakija, Bulgarija, Lenkija, Slovakija, Čekija ir Kipras", – sako Dnb NORD banko vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka.

Jos teigimu, šiemet ir kitąmet kitų ES šalių kontekste Lietuva atrodys liūdnokai – atrodo, kad recesija bus ne tik gilesnė, bet ir ilgesnė.

„Ypatingai nuotaikas gali pabloginti šių metų pirmojo pusmečio rodikliai: išskirtinai gerų 2007m. ir praėjusių metų pradžios fone dėl aukštos palyginamumo bazės dauguma indikatorių bus pernelyg nuvertinti. Vėliau šis skirtumas taps kiek švelnesnis", - sako ji.

Anot analitikės, slopstantis vartojimas Kalėdų laikotarpiu nustūmė metinį mažmeninės prekybos apyvartos rodiklį beveik -9 proc., „atsilaikė" tik automobilių degalų pardavėjai, tekstile ir farmacijos produkcija prekiaujančios parduotuvės.

„Net prekybos centrų apyvarta smuko 6,5 proc., vartotojai vis dažniau pradeda pirkti specializuotose parduotuvėse, tiesiogiai iš tiekėjų, arba turguje. Rezultatai nenudžiugino, bet ir nuostabos nesukėlė, kadangi ir apklausos duomenimis virš 40 proc. mažmenine prekyba besiverčiančių įmonių vadovu teigė, kad prekių apyvarta gruodį gerokai sumažėjo. Šiek tiek atsargiau galima vertinti vyraujančią vadovų nuomonę, kad mažmeninės kainos išliks panašiame lygyje (56 proc.), ar net gi didės (30 proc.). Greičiausiai kainų vektorius įgaus mažėjimo tendenciją ir bus palankesnis vartotojams", – teigia J. Rojaka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją