Pirmųjų darbo grupės išvadų premjeras tikisi po mėnesio.

„Mūsų pokalbis baigėsi bendru sutarimu, kad visoje grandyje reikia daugiau tvarkos“, – teigė A. Kubilius.

Kalbėdamas apie darbo grupei keliamus uždavinius, premjeras teigė, kad svarbu sužinoti, ar patys turgūs gali geriau sureguliuoti savo veiklą.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas teigė, kad ūkininkų pozicija šiuo klausimu dvejopa.

„Mes ir už šią idėją, ir nenorime kiršinti smulkių verslininkų su ūkininkais“, – sakė J. Talmantas.

Anot jo, pirkėjui duodamas čekis būtų garantija dėl prekės kokybės ir galimybė įvesti griežtesnę apskaitą, kurios, pasak J. Talmanto, turguose dabar itin trūksta.

„Lietuvoje kai kurie vaisiai ir daržovės dėl klimato ypatybių vėluoja prinokti 2-3 savaites, tačiau pavasarį galime matyti juos parduodamus turguje“, – sakė J. Talmantas, pasak kurio, turguose dažnai lenkiška produkcija siūloma kaip lietuviška.

Ūkininkų atstovas taip pat žėrė priekaištus turgaus prekeiviams, kad prekiaujant lenkiška produkcija yra žlugdomi Lietuvos ūkininkai.

Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, daržovių augintojai palaiko ūkininkų reikalavimus.

Ji taip pat siūlė atskirti ūkininkų turgus nuo prekyviečių.

Tuo tarpu pačių turgaus prekiautojų atstovai žurnalistams teigė, kad kasos aparatai jiems būtų per brangus malonumas. Vyriausybės ketinimus jie vadino nemotyvuotais.

Prekiautojai taip pat sakė, kad čekį už prekę galima gauti ir dabar. Tereikia paprašyti prekybininko, kuriam už šio čekio neišrašymą gali būti skirta 500 Lt bauda.

Apie privalomus kasos aparatus išgirdę prekiautojai buvo vieni aktyviai dalyvavusių per Lietuvą nuvilnijusiose protesto akcijose.

Premjeras tuomet nurodė, kad protesto akcijose skleisti teiginiai esą buvo dezinformacija.

„Visiška ne tiesa, kad nuo vasario 1 d. visa prekyba turguose bus galima tik su kasos aparatais. Dar sykį kategoriškai turiu pakartoti – tai visiška netiesa. Tačiau su maisto produktų kontrabanda, neteisėta prekyba turguose kovosime tikrai efektyviai ir negailestingai“, – tikino A. Kubilius.

Lrt.lt primena, kad Žemės ūkio ministerijos paskelbus idėją dėl kasos aparatų, turgaviečių administracija tikino, kad turgūs bus priversti užsidaryti.

Žemės ūkio ministerija savo ruožtu nurodė, kad kasos aparatai įvedami, nes sunkmečiu siekiama kontroliuoti šešėlinę ekonomiką, dėl kurios esą netenkama šimtų milijonų litų, o ūkininkams nauja tvarka nepakenks.

„Ūkininkams bus gerai, blogiau bus tik tiems, kurie perpardavinėja produkciją, atvežtą iš kitų šalių, pavyzdžiui, Lenkijos “, – lrt.lt yra sakęs Žemės ūkio ministro patarėjas Mindaugas Kuklierius.

Anot jo, šiandien turguose tikrų ūkininkų likę nedaug.

„Ūkininkų yra minimaliai, o daugiausia – importinės produkcijos perpardavinėtojų. Jei bus suprekiaujama iki 100 tūkst. Lt – sąlygos nepasikeis, bus tik kasos aparatas“, – sakė jis.