Tik dabar pasibaigusi istorija prasidėjo 2007-ųjų pabaigoje, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą dėl netinkamo banko informacijos apie kelias klientų finansines operacijas pateikimo šiai tarnybai.

SEB bankas buvo apkaltintas tuo, kad nesustabdė įtartinų finansinių operacijų ir laiku (per tris darbo valandas) nepranešė apie jas FNTT. Pagal įstatymą, už tokius dalykus atsako banko vadovas.

Yra 25 kriterijai, pagal kuriuos finansinė operacija yra laikoma įtartina. Šiuo atveju operacijos buvo pripažintos įtartinomis pagal du kriterijus. Būtent, kai siekiama išvengti finansinių operacijų įtraukimo į kliento atliekamų finansinių operacijų ir sandorių registrą. Į registrą klientas automatiškai įtraukiamas, kai jo atliekama finansinė operacija viršija 50 tūkst. litų.

Kitas įtartinos finansinės operacijos kriterijus - kai per septynias dienas į kliento sąskaitą per kelias operacijas įnešta ar išgryninta 100 tūkst. litų ar didesnė suma, kai tokios operacijos neatitinka įprastos kliento veiklos pobūdžio.

A.Žiugžda buvo pripažintas kaltu dėl dviejų epizodų.

Į bendrovės "Žali namai" sąskaitą "Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statyba" dviem pavedimais pervedė 531 tūkst. litų. Dalis šios sumos buvo išgryninta: 2007-ųjų rugsėjo 7 dieną - 49 500 litų, rugsėjo 10 dieną - 49 800 litų.

Tuo pačiu metu į UAB "Blaze systems" sąskaitą "Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statyba" pervedė 468 tūkst. litų. Dalis šios sumos irgi buvo išgryninta: rugsėjo 7 dieną - 49 500 litų, rugsėjo 10 dieną - 46 tūkst. litų.

Buvo ir daugiau panašių operacijų, tačiau jos atliktos anksčiau ir jau buvo pasibaigęs administracinės nuobaudos skyrimo terminas.

Teismas konstatavo, kad "pažeidimų atsiradimą lėmė ne konkrečių darbuotojų tyčiniai ar neatsargūs atsitiktiniai veiksmai, o visos banko sistemos netobulumai ir neatitikimai įgyvendinant Pinigų plovimo prevencijos įstatymo reikalavimus".

LVAT teisėjų kolegijos nutartis yra neskundžiama.

LŽ "Lietuvos banke" pasiteiravo, ar toks teismo sprendimas nesutrukdys A.Žiugždai toliau vadovauti SEB. Lietuvos banko atstovas Mindaugas Milieška, pasikonsultavęs su šios įstaigos darbuotojais, atsakė: "Kai gausime oficialią informaciją, tada komentuosime."