Kaip teigia Panevėžio parduotuvių, kuriose galima įsigyti slides, snieglentes, pačiūžas ar šiltą sportinę aprangą, atstovai, žmonės panašių prekių ima reikalauti jau nuo žiemos pradžios. Tačiau šiemet jų poreikis sumažėjo.

Klaipėdos gatvėje esančioje parduotuvėje vasarą prekiaujama dviračiais, žiemą – kalnų slidėmis. Parduotuvės direktorės Sandros tikinimu, prekyba suaktyvėjanti vos tik sniegui iškritus, tačiau žiemos sporto inventoriumi dažniausiai domisi nuolatiniai pirkėjai – prisiekę slidinėtojai: „Jau penktus metus prekiaujame įvairių firmų kalnų slidėmis, kitomis prekėmis – pirštinėmis, akiniais, batais, kojinėmis.“

PB paklausta, ar nevertėtų inventoriaus nuomoti, parduotuvės vadovė atsakė, kad neapsimoka: „Jei būtume įsikūrę prie kalnų, gal ir nuomotume. Kita vertus, nuomotis gali tik didesnes pajamas gaunantys žmonės.“

Prekybininkės tvirtinimu, mėgstantieji kasmet slidinėti kalnuose paprastai turi savo inventorių ir į keliones vyksta su juo.

Pasak Sandros, jei žmogus nusprendžia pirmą kartą išbandyti slidinėjimo trasą, jokiu būdu neverta pulti pirkti slidžių: „Niekada to nepatariu. Pirmiausia vertėtų nuvykti į slidinėjimo bazę ir ten išsinuomoti arba pasiskolinti iš draugų. Gal nepatiks? Pirkti reikia tik tuomet, kai slidinėjimas taps poreikiu.“

Išpirko rogutes

Vilniaus gatvėje įsikūrusioje sporto prekių parduotuvėje žiemos inventoriaus pasiūla nėra didelė. Kaip tikino darbuotoja, pavieniai žmonės teiraujasi slidininkų aprangos, tačiau ja parduotuvė neprekiauja.

„Tiesa, dar vasarą suaktyvėjo prekyba pačiūžomis, ypač – pigiomis čekiškomis. Neseniai buvo nupirktos kelios ledo ritulio lazdos, perkami ir patys rituliai, liaudiškai tariant, šaibos. Šių gaminių prekybą, manau, paskatino per šalčius užšalę tvenkiniai. Šiuo metu nebeturime mažiems vaikams Lietuvoje gaminamų rogučių su atramomis. Slidės pradėtos pirkti prieš Kalėdas. Didelio asortimento negalime pasiūlyti, nesame specializuota parduotuvė.“

Užsisakyti – vasarą

Paslidinėti panoręs lietuvis, nusipirkęs brangias kalnų slides, nieko nepeš. Jam dar reikės eiti į kelionių agentūrą ir įsigyti bilietą į Vakarų Europos kalnuose esančius slidinėjimo kurortus. Būtent taip dauguma tautiečių ir daro. Ypač anksčiau taip būdavę.

Kaip pasakojo kelionių agentūrų tinklo „Baltic Clipper“ Panevėžio filialo vadovė Lina Pakarklienė, slidinėjimo sezonas prasideda gruodžio mėnesį ir trunka iki balandžio.

„Nepasakyčiau, kad užsakymų sumažėjo. Kas jau susirgo šia liga, tas tikrai kasmet vėl vyksta. Pamėgę slidinėjimą kalnų kurortuose žmonės kelionę užsisako jau vasarą“, – pastebėjo filialo vadovė.

Populiariausios, anot jos, kelionės į Austrijos Tirolio regiono kurortus: ten gausu trasų ir garantuojama, kad visada bus sniego. Populiarios ir Italijos Dolomitinės Alpės. Šiuo metu išpildyti visų norinčiųjų pageidavimų agentūra negali, mat ne visi viešbučiai gali priimti turistus. Be to, jie brangesni.

„Populiariausi užsakymai – vadinamieji lėktuvų paketai. Yra žmonių, kurie kelionės metu pageidauja tik gyvenamojo ploto, o vyksta nuosavu transportu. Autobusais dažniausiai važiuoja pavieniai asmenys. Jų – dauguma. Daugelis keliautojų turi savą inventorių, mat jų nuoma į kelionės kainą neįskaičiuojama.“

Galima ir Lietuvoje

Nors Lietuvoje būna daug apsiniaukusių, lietingų, vėjuotų dienų, o žiemos trumpos, permainingos – dažni atodrėkiai, šlapdribos, mūsų šalies gyventojai, ypač vaikai ir jaunimas, mėgsta slidinėti apsnigtuose miškuose, su vėjeliu leistis nuo kalnų. Negalintiesiems slidinėjimo malonumams Europos kurortuose išleisti daug pinigų įmanoma puikiai paiškylauti slidėmis ir Lietuvoje. Galbūt ekstremalių pojūčių neteks patirti, bet pabandyti verta.

Ignalina nuo seno garsėja žiemos sporto varžybomis bei pramogomis, nes čia sniegas iškrinta anksčiausiai ir išsilaiko ilgiausiai.

Lietuvos žiemos sporto centras, įsikūręs Ignalinos miesto pakraštyje prie Žaliojo ežero, specializuotas žiemos sportui. Aktyviam poilsiui žiemą čia su dviem sniego gaminimo sistemomis įrengtos ir veikia 5 kalnų slidinėjimo trasos su 5 keltuvais. Viena kalnų slidinėjimo trasa su keltuvu skirta vaikams ir pradedantiesiems, kita – snieglentininkams, dar viena – varžyboms, likusios dvi – mėgėjiškam slidinėjimui. Veikia ir slidinėjimo inventoriaus nuomos punktas.

Sausio viduryje Ignalinoje veikė keturi keltuvai ir tiek pat slidinėjimo trasų, o sniego, pasak centro darbuotojų, – užtektinai.

Kad lietuviai mėgsta žiemos sportą, patvirtina ir vieno Ignalinoje neseniai buvusio vaikino mintys: „Neseniai su draugais buvom pirmą kartą. Teko apie valandą palaukti inventoriaus, nes nebuvo laisvų komplektų. Prie keltuvo užtrukom apie 10 minučių. Antroje dienos pusėje trasos jau buvo labai nudrožtos, o jų viduryje – grynas ledas. Šiaip įspūdžiai labai neblogi – tikėjausi blogesnių. Vis dėlto gerai, kad mūsų gamtos sąlygomis Lietuvoje yra bent tokie kalniukai.“

Nuo šių metų sausio vidurio pradėjo veikti ir Birštono kalnų slidinėjimo trasa, o panevėžiečiams arčiausiai būtų netoli Anykščių ant kalno įrengta Kalitos trasa.

Pasimėgauti žiemos malonumais galima ir nuvykus į kaimynę Latviją, kurioje yra ne vienas ir ne trys slidinėjimo centrai.

„Aš su šeima dažnai vykstu į Rygos rajone esantį Balduonės regioną, ten yra penkios slidinėjimo trasos“, – sakė parduotuvės direktorė Sandra.

Nuoma internetu

Nusipirkti ar išsinuomoti slides, kitą inventorių galima ir internetu. Tiesa, daugiausia nuomojamas ar parduodamas nenaujas inventorius. Viena svetainė siūlo nuomotis kalnų, bėgimo ir vaikiškas kalnų slides, snieglentes, roges, bagažines, kitą žiemos inventorių – šalmus, aprangą. Nuomotojai inventorių gali pristatyti į namus.

Norintiesiems slidinėti, bet taupantiesiems rekomenduojama nuomotis klasikines, tiesias kalnų slides, kuriomis šliuožti galima greičiau nei karvinginėmis slidėmis.