„Esam pasiruošę taisyti kai kuriuos netikslumus gruodžio mėnesį priimtuose sprendimuose. Identifikavom keletą sričių, kur tie patikslinimai būtų reikalingi, juos aptarsime ir su visuomeninėm organizacijomis ar asociacijomis, kurioms tai labiausiai rūpi“, - trečiadienį po koalicijos atstovų susitikimo žurnalistams sakė A. Kubilius.

Keturių partijų koalicinė dauguma, be kita ko, susirūpino ir dėl kai kurių socialinių pajamų įskaičiavimo į bendras gyventojų pajamas skaičiuojant neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), o liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas užsimena, kad gali būti peržiūrimas ir „Sodros“ mokesčių dydis.

Kaip DELFI jau skelbė, pinigai, gauti pardavus vertybinius popierius, automobilį ar kitą turtą, alimentai, senatvės pensija, motinystės (tėvystės) pašalpos ar net loterijos prizas bus įtraukiami į gyventojo pajamas, skaičiuojant jam taikytiną NPD.

Nuo sausio įsigaliojus naujai tvarkai, NPD nebetaikomas žmonėms, kurių mėnesio pajamos viršija 3150 Lt.

Tačiau skaičiuojant metines pajamas, nuo kurių taikomas NPD, nebus įtraukiami už vaikus gauti vaiko pinigai ir invalidumo išmokos, našlaičių pensijos.

„Susitiksim su pensininkų organizacijomis dėl tų gandų, kad neva naujoji valdžia apmokestino pensijas. Tie gandai yra neteisingi. Reiškiamas susirūpinimas kad pensijos ir kitos socialinės išmokos yra įtraukiamos į pajamas apskaičiuojant NPD, tai šituos klausimus irgi turim išsiaiškinti“, - sakė premjeras.

Liberalcentristų lyderis A. Zuokas sako, jog kai kurių gruodį priimtų įstatymų netikslumai yra akivaizdūs, tad koalicija esą dabar turi kuo greičiau juos peržiūrėti. Didžiausią susirūpinimą jam kelia mokesčių našta smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Aš asmeniškai pasiruošęs nemokamai nupirkti du verslo liudijimus ar įsteigti individualias įmones ir atiduoti kai kuriems ministerijų vadovams, sekretoriams, kad jie patys pabandytų dvejus metus pagal naujai parengtas tvarkas dirbti ir užsidirbti. Jeigu šį egzaminą išsilaikys, tada grąžini atgal į ministerijas“, - tvirtino A. Zuokas.

Valdžia jau žvelgia savikritiškai

Valdantieji, šalia mokestinių įstatymų pataisų, jau ima kalbėti ir apie tai, kad reikia plėtoti socialinį dialogą su suinteresuotomis visuomenės grupėmis, kurias labiausiai palies sunkmetis ir žaibiškai padaryta mokesčių reforma.

„Taipogi mes daug kalbėjom apie socialinio dialogo plėtojimo būdus ir būtinybę. Iš tikro reiktų savikritiškai pažiūrėti, kad dėl skubos mes ne visus klausimus pateikėme tiek suinteresuotoms grupėms, tiek apskritai išviešinome vienų ar kitų priimamų įstatymų būtinybę“, - svarstė Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos Seime seniūnas Laimontas Dinius.

Politikas taip pat užsimena, kad individualią veiklą vykdantys asmenys turėtų gauti tam tikras socialines garantijas, nes mokesčius valstybei jie vis tiek moka, o, pavyzdžiui, susirgę negauna jokių pajamų. „Individualia veikla užsiimantis žmogus negali sirgti, tarkime, negali nedirbti išsirašęs nedarbingumo lapelį. Tai buvo neapmokama. Sąlygos turi būti vienodos – jeigu mokesčių mokėtojas mokesčius moka, jis turi turėti tokias pat socialines garantijas“, - sakė TPP atstovas.

Tačiau L. Diniaus teigimu, valdančiųjų sprendimas peržiūrėti per gruodį padarytą mokesčių reformą nereikėtų susieti su „tam tikrais“ įvykiais, veikiausiai mintyse turėdamas praėjusį penktadienį vykusias riaušes prie Seimo. Pasak jo, koalicijos partneriai buvo priversti greitai viską reformuoti, tad natūralu, jog klaidų nebuvo išvengta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją