Idėjos autorė ekonomikos mokslų daktarė Aušra Maldeikienė tvirtina, kad šioje svetainėje pirmiausiai bus siekiama aiškinti Lietuvos gyventojams, už ką ir kiek jie moka, mokėdami mokesčius. Jos teigimu, dabartinė valdžia prastai gyventojams pristato priimtus pakeitimus, todėl ateityje jos gali laukti nesėkmė.

„Manau, kad nepasiseks (pasiekti tikslo – DELFI), dėl to, kad yra labai prastai komunikuojama, todėl žmonės labai prastai supranta, kas vyksta. Valdžia turi daryti ne tik žingsnius, kurie gali būti vienaip ar kitaip traktuojami, bet ir turi mokėti paaiškinti, nes čia yra demokratinė visuomenė (...) Šia prasme, aš manau, kad ši valdžia yra pasmerkta nesėkmei, ko aš labai nenorėčiau", – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Maldeikienė.

Jos teigimu, Lietuvoje vis dar per menkai, lyginant su Europos Sąjungos šalių vidurkiu, apmokestinamas kapitalas ir gerokai daugiau mokesčių sumoka dirbantieji.

Todėl mokslininkė sako pritarianti verslo liudijimų turėtojų didesniam apmokestinimui, nes su verslo liudijimais Lietuvoje dirba 103 tūkst. žmonių, kurie į biudžetą per metus sumoka vos 28 mln. Lt.

A. Maldeikinė mano, kad Lietuvoje reikėtų įvesti ir nekilnojamojo turto mokestį.

„Aš jį (NT mokestį – DELFI) seniai būčiau įvedusi. Už 68 arus žemės, kurią mes turime netoli Švenčionėlių, aš užpernai mokėjau 11,92 Lt, pernai 12,01 Lt. Mano galva tai yra pasityčiojimas iš Lietuvos, jos žemės ir turto. Visiškai natūralu, kad mūsų šeima galėtų mokėti didesnius mokesčius", – kalbėjo mokslininkė.

Neatmestina idėja, anot jos, ir progresinių mokesčių įvedimas. Kolegei pritarė ir ekonomikos profesorius Romas Lazutka, prisidėjęs prie minėtos iniciatyvos.

„Aš galiu kritikuoti dabartinę valdžią, kad ji neįvedė progresinių mokesčių. Dabar žmonės yra suklaidinami, kad progresyvumas įvestas per neapmokestinamąjį pajamų dydį, bet žinome, kad tie, kurie uždirba per 3150 Lt ar 4000 Lt, ar 5000 Lt, visos tavo pajamos bus apmokestinamos tuo pačiu tarifu", – kalbėjo jis.

Anot R. Lazutkos, didžiausią mokesčių naštą velka tie, kurie uždirba mažiau nei vidutinį atlyginimą.

Jo teigimu, argumentuojantys, kad papildomai apmokestinus kapitalą, jis pasitrauks iš Lietuvos, pamiršta, kad ir žmonės gali irgi iš jos pasitraukti, todėl jis neatmeta, kad Lietuvoje gali kilti dar viena emigracijos banga.

„Dabar daug kas sako, kad lietuviams nebus kur važiuoti, nes ir ten yra didelis nedarbas, bet lietuviai nuvažiuoja ir dirba tokius darbus, kurių tose šalyse nedirba žmonės netgi esant dideliam nedarbui", – kalbėjo profesorius.

Valdžia visus frontus atidarė vienu metu

Finansų analitikas, socialinių mokslų daktaras Raimundas Kuodis penktadienio spaudos konferencijoje pripažino, kad dabartinė valdžia, rengdama mokesčių įstatymų pakeitimus padarė kelias klaidas, kurios „greičiausiai atsirado per skubėjimą", pavyzdžiui, ir dividendų apmokestinimui taikomas sveikatos draudimo mokestis.

„Kitas dalykas, kad koalicija nesusitarė dėl didesnio pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kuris galbūt būtų buvęs geresnis variantas, todėl teko nemažai politinio kapitalo švaistyti svarstant iš principo lyg ir nepopuliarius mokesčius, kaip automobilių apmokestinimas, kurių tikrai negalima greitai padaryti", – kalbėjo analitikas.

Jo teigimu, sveikintinas dalykas yra tai, kad buvo panaikintos PVM lengvatos kai kurioms prekių ir paslaugų grupėms.

„Niekaip man nepavykdavo suprasti, kodėl duonai yra 18 proc. PVM, o kitiems, atrodytų mažiau svarbiems dalykams, yra lengvatiniai tarifai", – sakė R. Kuodis.

Finansų analitikas tvirtina, kad visame pasaulyje kapitalo mokesčiai yra mažesni nei darbo jėgos. Jis sakė siūlęs apskritai nedidinti pelno mokesčio tarifo.

„Tai yra gerai, nes kapitalas yra judresnis gamybos veiksnys ir lengviau kerta sienas. Žmonės irgi kerta sienas, bet paprastai ne dėl mokestinių sumetimų. Ilgainiui, kuo yra daugiau kapitalo, tuo didesni ir dirbančių žmonių atlyginimai", – kalbėjo analitikas.

Jis sako manantis, kad pajamų apmokestinimo progresyvumo pakanka, todėl skirtingų gyventojų pajamų mokesčio tarifų įvesti nereikėtų, tačiau R. Kuodis pasisako už „Sodros" lubų įvedimą.

Jis svarsto, kad nepasitenkinimą dabartine valdžia galėjo lemti tai, kad ji „atidarė visus frontus vienu metu" – bandė iškart keisti visus mokesčiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją