Mokesčio už mineralinį vandenį didinimas numatytas Seimo pradėtame
Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo pakeitimo projekte. Kaip teigiama aiškinamajame rašte, teikiamu projektu siūloma mokesčių už naudingąsias iškasenas, požeminį ir mineralinį vandenį tarifą padidinti 2 kartus, nes šiuo metu jis nepagrįstai mažas. Manoma, kad priėmus įstatymo projektą valstybės biudžetas papildomai gautų apie 20 mln. Lt pajamų.

Mineralinį vandenį „Tichė“ išgaunančios bendrovės „Baltijos mineralinių vandenų kompanija“ direktorius Rimantas Jančauskas sako, kad tai būtų drastiškas mokesčių didinimas. „Kramtome skaudžią nuoskaudą, nežinome, ką darysime“, - DELFI sakė R. Jančauskas. Dabar verslininkai už kubą išgaunamo vandens moka 5,4 Lt, po mokesčių didinimo mokėtų 10,8 Lt.

Anot jo, jei mokestis išaugs dvigubai, išaugs savikaina. „Tik nežinome, ką reikės daryti – gal kelti kainas, bet jei viskam kelsime kainas, mineralinio vandens butelis bus auksinis. Juoba akcentuojama skatinti natūralių, sveikų produktų vartojimą. Gaunasi atvirkštinis variantas – mums liepia ieškoti pakaitalo, gadinti produktą, mažinti savikainą“, - kalbėjo bendrovės vadovas.

Pašnekovas priminė, kad nuo sausio ir taip verslui išaugo mokesčiai, padidėjo akcizas kurui, planuojama apmokestinti automobilius. „Akibrokštai, kuriuos gauname pagimdytus per naktį, mus varo į neviltį. Nežinome, kaip užbėgti įvykiams už akių“, - teigė R. Jančauskas.

Su plakatais prie Seimo nestovės

Bendrovės „Druskininkų Rasa“ generalinis direktorius Aurelijus Sinkevičius aiškina, kad bet koks naujas mokestis ar mokesčių didinimas tiesiogiai didina kainas. „Padidėjimas bus jaučiamas, grubiai sudarys apie 1 ct vienam litrui, pagal litražą proporcingai bus didinamos mineralinio vandens kainos“, - prognozavo jis.

Tačiau didžiausia problema, pasak A. Sinkevičiaus, ne tai, kad bendrovei padidės gamybos sąnaudos. „Didžiausia blogybė – kad kenčia konkurencinė aplinka. Ar Lenkijos gamintojams, mineralinį vandenį importuojantiems į Lietuvą, kas nors mokestį įves? Net neabejoju, kad niekas neįves“, - kalbėjo „Druskininkų Rasos“ vadovas. Dėl to, pasak jo, žmonės labiau pirks pigesnį lenkišką mineralinį vandenį.

„Manau, dabartiniai mokesčiai panašūs kaip ir ES šalyse. Pas mus nebuvo pastebimai pigiau, nors čia perkamoji galia gerokai mažesnė nei, tarkime, Olandijoje. Kaip valstybė nuspręs, taip ir bus, mes nelabai turėsime įtakos, neturėsime laiko eiti stovėti su plakatais“, - kalbėjo bendrovės „Neptūno vandenys“ direktorius Gintas Petrus.

Pasak jo, padidėjusios gamintojų sąnaudos atsilieps mineralinio vandens kainai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją