„Kuo skubiau reikia taisyti sveikatos draudimo mokestį, kurio pinigų skaičiavimo laikrodis jau tiksi. Pagal įstatymo nuostatą, verslo liudijimo turėtojas turės sumokėti 9 proc. mokestį nuo visų pajamų, iš kurių neatimamos sąnaudos. Taigi, pavyzdžiui, žmogus per metus turi 80 tūkst. Lt apyvartą, į kurią įeina ir jo sąnaudos, privalės sumokėti 9 proc., o tai yra 7200 Lt. Mes tai laikome sąmoningu verslo žlugdymu, nes žmogus sumokės mokestį ir už savo sąnaudas", – piktinosi smulkiųjų atstovė.

Smulkiųjų atstovė tvirtina, kad 80 tūkst. Lt apyvartos pardavėjo pelnas gali sudaryti vos keliolika tūkstančių litų.

Vienos iš Gariūnų turgavietę valdančių bendrovių „Posūkis" generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas pritaria kolegei, pateikdamas kitą pavyzdį.

„Yra daug prekių, kurios pačios daug kainuoja, o pardavėjo uždarbis gali būti mažas, pavyzdžiui, žmogus prekiauja kailiniais, kurie kainuoja daug, o pardavėjo uždarbis yra nedidelis", – DELFI sakė jis.

LSVA su oficialiais prašymais naikinti šį metinį mokestį kreipėsi į atskiras Seimo frakcijas, kelias ministerijas.

Ketvirtadienį Ūkio ministerijoje pirmąsyk posėdžiavo speciali darbo grupė, turinti parengti įstatymų projektus, keičiančius verslo liudijimų išdavimo tvarką, didžiausią dėmesį skyrė būtent šiai problemai.

Ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Rainys DELFI po posėdžio tvirtino jau ketvirtadienį vyksiąs į Sveikatos apsaugos ministeriją, kur ketina išsiaiškinti šio mokesčio tvarką.

„Buvo konstatuota, kad ši mokestinė našta paaugo labai stipriai. Verslas siūlo mažinti įnašus į sveikatos draudimo fondą, ten problema yra tame, ar tai techninė problema, ar sąmoningai tai buvo padaryta, dar neaišku, bet procentai yra nustatyti nuo bruto apyvartos neatėmus išlaidų. Mes pabandysime labai staigiai susisiekti su Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnais ir pasiaiškinti, ar tai buvo techninė klaida, ar tai buvo padaryta sąmoningai, remiantis techniniais skaičiavimais", – teigė Ūkio ministerijos sekretorius.

Nuo sausio verslo liudijimą turintys gyventojai iki kiekvieno mėnesio paskutinės dienos privalo sumokėti 9 proc. minimalios mėnesinės algos dydžio mokestį į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą, kuris kas mėnesį sudaro 72 Lt arba 864 Lt per metus.

Iš viso verslo liudijimo turėtojas per metus turi sumokėti 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokestį nuo visų pajamų kartu su jau kas mėnesį mokėtais 72 Lt. Tačiau ši suma negali būti mažesnė nei 9 proc. nuo 12 minimalių atlyginimų, šiuo metu tai būtų 864 Lt.

Taigi, pasibaigus metams, verslo liudijimo turėtojas turi deklaruoti gautas pajamas ir perskaičiavus mokėtiną sveikatos draudimo sumą, primokėti likusį skirtumą.

LSVPA duomenimis, Lietuvoje su verslo liudijimais dirba maždaug 130 tūkst. žmonių. Pigiausias metinis verslo liudijimas nuo sausio turėtų kainuoti 1380 Lt, be jau minėto sveikatos draudimo mokesčio, verslo liudijimo turėtojas privalo sumokėti 2160 Lt metinį mokestį „Sodrai".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją