„Iki šiol Lietuvoje galima buvo matyti tik pirmuosius krizės ženklus, o jos „vaisius“ skinsime šiemet. Nei verslas, nei valdžios sektorius, nei namų ūkiai nebuvo tinkamai pasiruošę rimtesniems ekonominiams išbandymams: optimizmo skatinamas vartojimo, skolinimosi ir plėtros bumas užgožė galimas grėsmes“, – Verslosavaite.lt sakė J. Rojaka.

Anot jos, labiausiai nuo staigiai pasikeitusių ekonominių sąlygų nukentės į vidaus sektorių orientuoti bei labiausiai prasiskolinę sektoriai (statyba, nekilnojamas turtas, vidaus prekyba, kelių ir oro transportas).

„Danske“ banko vyresnioji analitikė Violeta Klyvienė teigia, kad krizė palies visas ekonomikos sritis.

„Krizė bus tikrai sunki, nes blogai yra bene visam pasauliui. Dar santykinai neseniai saugiu laikytas į eksportą orientuotas pramonės sektorius taip pat susidurs su sunkumais. Krizė vienaip ar kitaip palies visas ekonomikos sritis“, – Verslosavaite.lt teigė V. Klyvienė.

„Greitojo“ pelno era pasibaigė

Tačiau krizės metu bus ir išlošusių – vyks didysis turto perskirstymas. „Ši krizė iš esmės skiriasi nuo ankščiau buvusių – visų pirma ji labiausiai paveikia „turtinguosius“, kurie patiria milijardinius nuostolius.

Kita vertus, smunkant akcijų, NT ir kitų išteklių kainoms, verslininkai turi realias galimybes pelningai investuoti į ateitį ir užimti stipresnes pozicijas rinkoje, su sąlyga, kad grąža bus taip pat ilgalaikė. „Greitojo“ pelno era pasibaigė“, – pastebi J. Rojaka.

Anot jos, galima tikėtis ir to, kad kitąmet dažniau išgirsime geresnių naujienų, ypač iš aplinkinių rinkų – šiemet verslas buvo „maitinamas“ tik blogomis ir vis labiau blogėjančiomis naujienomis.

„Optimizmo rinkose gali padaugėti, nors vargu, ar stebėsime ryškesnius tendencijų pokyčius. Be jokios abejonės, verslo laukia sunkūs, bet dinamiški ir įdomūs metai, kuomet reikėtų stengtis nepraleisti galimybių“, – teigia „DnB Nord” banko analitikė.

Nedaug optimizmo prasidedančiuose metuose optimizmo įžvelgia ir „Danske“ banko analitikė V. Klyvienė

„Dėl praeityje vykdytos prociklinės fiskalinės politikos valstybės iždas nėra sukaupęs jokių rezervų, todėl nėra ir jokių finansinių galimybių paskatinti džiūstančią ekonomiką. Manau, kad vienintelis „gėris“, kurio gali tikėtis verslas tai bent jau valstybinio sektoriaus įsiskolinimų likvidavimas“, – prognozuoja V. Klyvienė.

Priklausys nuo eksporto rinkų

Anot V. Klyvienės, 2009 m. pabaigoje galima prognozuoti tarptautinių finansų rinkų atsigavimą bei globalaus investicinio klimato atšilimą, tačiau Lietuvos ekonomikos nauji iššūkiai laukia jau 2010 m. pradžioje uždarius Ignalinos AE.

„Ekonomikos atsigavimo perspektyvos iš esmės priklausys nuo mūsų pagrindinių eksporto rinkų atsigavimo (Rusija, Vokietija, Lenkija) ir kaip Lietuvos pramonė absorbuos 2–3 kartus brangsiančios elektros energijos šoką.

Optimistiniu variantu galima tikėtis tam tikrų stabilizavimo požymių jau 2010 m. pabaigoje, kada iš esmės atsigaus ir eksporto rinkos. Tačiau grįžimas į teigiamo augimo trajektoriją prognozuojamas tik 2011 m., nors vargu ar tais metais pasieksime potencialaus augimo lygį (4 proc.)“, – sako „Danske“ banko analitikė.