Jis penktadienį Vyriausybės nustatytu terminu nepateikė galutinio siūlymo dėl "Lietuvos dujų" privatizavimo. Tačiau Vyriausybę ir Valstybės turto fondą "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojo Aleksandras Riazanovas užtikrino, kad "Gazprom" pasirengęs tęsti derybas, jeigu bus atsižvelgti į dujų tiekėjo poziciją svarbiausiais klausimais.

Penktadienį iki 16 val. "Gazprom" turėjo pateikti galutinį pasiūlymą dėl "Lietuvos dujų". "Šiuo metu komisija nagrinėja "Gazprom" pateiktus dokumentus. Kitą savaitę bus konsultacijos su Vyriausybe, po jų priimsime sprendimą. Apie tai žiniasklaida bus informuota", - aptakiai sakė "Lietuvos dujų" privatizavimo komisijos vadovas, ūkio viceministras Nerijus Eidukevičius.

Penktadienį "Gazprom" atstovas "Lietuvos dujų" privatizavime, Lietuvos energetikos kompanijos "Dujotekana" prezidentas Rimandas Stonys spaudos konferencijoje viešai patvirtino, kad Gazprom" netenkina "Lietuvos dujų" privatizavimo sąlygos.

"Gazprom" apsisprendimą lemia ekonominė logika, kuri, deja, ne visada sutampa su Lietuvos derybininkų nuostatomis, - sakė R. Stonys. - Buvo įvertinta dujų tiekėjo svarba stabiliai ir efektyviai "Lietuvos dujų" veiklai, privatizuojamos bendrovės būklė ir visos Lietuvos energetikos rinkos perspektyvos".

"Už akcijų paketą siūloma kaina, "Gazprom" ekspertų paskaičiavimais, yra optimali, - sakė R. Stonys. - Juo labiau, kad pačiame derybų įkarštyje Lietuva ėmėsi žingsnių, kurie blogina "Lietuvos dujų" verslo sąlygas - pradėjo reguliuoti dujų kainas laisviesiems vartotojams, įtraukė įmonę į strateginių objektų sąrašą". Pasak R. Stonio, "Gazprom" taip ir nesulaukė įtikinamų paaiškinimų, ką reiškia šie Lietuvos pusės veiksmai. "Gazprom" už 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų paketą pasiūlė 80 mln. litų. Pernai strateginis Vakarų investuotojas - Vokietijos energetikos bendrovių "Ruhrgas AG" ir "E.ON Energie AG" susivienijimas - už 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų valstybei sumokėjo 116 mln. litų.

R. Stonys tvirtino, kad Valstybės turto fondo koncernui pateiktų "Lietuvos dujų" akcijų pirkimo-pardavimo dokumentų nuostatos neatitinka sausio pabaigoje Vilniuje pasiektų susitarimų dėl dujų importo schemos, papildomos akcijų emisijos bei po privatizavimo valstybei liksiančių įmonės akcijų likimo. Pasak R. Stonio, "Gazprom" pasiruošęs garantuoti 70 proc. Lietuvos gamtinių dujų poreikio, kaip ir buvo numatyta "Lietuvos dujų" privatizavimo sąlygose. Tuo tarpu koncernui nesuprantamas atsiradęs reikalavimas 70 proc. dujų parduoti tik vienam iš ūkio subjektų - "Lietuvos dujoms".

Derybos su "Gazprom" vyko nuo praėjusių metų birželio, kai buvo baigtas pirmasis "Lietuvos dujų" privatizavimo etapas. Sausio 31-ąją Vilniuje susitikę Premjeras Algirdas Brazauskas ir koncerno "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas A. Riazanovas žurnalistas tvirtino pašalinę iki šiol buvusius nesutarimus dėl trečdalio "Lietuvos dujų" akcijų paketo pardavimo šiai Rusijos gamtinių dujų milžinei, likę suderinti to paketo kainą. "Susitarėme dėl visko, išskyrus akcijų paketo kainą. Manau, artimiausiomis savaitėmis išspręsime ir tą klausimą", - žurnalistams sakė A. Brazauskas. Pasak jo, deryboms laiko yra iki vasario 28 dienos, kai "Gazprom" turi pateikti galutinį pasiūlymą dėl "Lietuvos dujų" akcijų kainos.

"Esame baigiamojoje derybų stadijoje. Dar turime susitarti dėl kainos", - kalbėjo A. Riazanovas. Jis išsakė nuomonę, kad tai pavyks padaryti iki vasario 28 dienos. Penktadienį R. Stonys tvirtino, kad "Gazprom" vadovas buvo blogai suprastas, esą derybose "Gazprom" aiškiai išsakė, kas jo nepatenkina. Tačiau Valstybės turto fondas į tai neatsižvelgė.

"Dujotekanos" prezidentas išsakė nuomonę, kad Lietuvos derybininkai buvo nelankstūs, tiesmukai laikėsi Vyriausybės patvirtintos "Lietuvos dujų" privatizavimo programos.

R. Stonys teigė, kad pasirinktas "Lietuvos dujų" privatizavimo per du etapus modelis pasirodė neefektyvus. Jo teigimu, 2001-ųjų rudenį viešėdamas Vilniuje, "Gazprom" bendrovės valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris Lietuvos Prezidentui minėjo, kad 68 proc. "Lietuvos dujų" paketo kaina - 100 milijonų JAV dolerių. "O kiek dabar gaus..." - tarstelėjo R. Stonys.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją