Taigi vakarykščiame miesto Tarybos posėdyje buvo pakeistas Didžiųjų prekybos įmonių išdėstymo specialusis planas. Ir tai iš karto atvėrė Panevėžio prekybos rinkos vartus net trims investuotojams, kuriems ir buvo suteiktos išimtys.

Specialiojo plano pakeitimo iniciatoriai verslininkai pageidavimus statyti prekybos centrus pareiškė dar 2006 metų pabaigoje. Aukštaičių ir Smėlynės gatvėse norima statyti du po 1500 kvadratinių metrų, o Klaipėdos ir Tulpių gatvių sankirtoje – 7000 kvadratinių metrų prekybos centrus. Nemaža dalis tų plotų bus išnuomota Panevėžio smulkiesiems verslininkams.

Tam visus metus priešinosi kiti smulkieji verslininkai, tiksliau – kai kurie Panevėžio verslininkų asociacijos nariai. Balandį jie jau atvirai reikalavo Savivaldybės „stogo“. Prekeiviai tikino, kad jie, kaip nykstanti rūšis, turi būti įtraukti į savotišką miesto Savivaldybės „raudonąją knygą“.

Tada daug kam kilo klausimas, kaip miesto valdžia reaguos į grupės smulkiųjų prekeivių bruzdėjimą? Tačiau politikai laikėsi kitos nuomonės. Jų manymu, svarbu, kad į miesto plynes ateina investicijos, ir trukdyti joms pasiekti Aukštaitijos sostinę jie yra nenusiteikę.

Vis dėlto keli politikai stojo neįtakingų ir pertekline produkcija prekiaujančių verslininkų pusėn. Dėl to, kaip jau minėta, sprendimui priimti prireikė vienerių metų.

Ir vakar buvo bandymų sutrukdyti priimti šios problemos sprendimą. Konservatoriaus-krikščionio demokrato Juliaus Beinorto manymu, tai, kad gali būti priežastis, kodėl buvo pasiūlyta keisti specialųjį planą.

„Manau, kad antikorupcinė komisija turėtų darbo, – prieš balsavimą sakė jis. – Kas ir kodėl leido, kad viename iš praėjusių metų miesto Tarybos posėdžių buvo priimtas politinis sprendimas, suteikiantis miesto valdžiai teisę prireikus keisti šį planą?“

Daugiau įtariančiųjų, kad už specialiojo plano pakeitimą kam nors kažkiek „nubyrėjo“, nebuvo arba neatsirado norinčiųjų tai išsakyti atvirai. Vis dėlto priėmus sprendimą, atveriantį kelią investicijoms, miesto meras Povilas Vadopolas pažadėjo pasidomėti, ar tas kelias nebuvo grįstas kyšiais.