Vyriausybė siūlė naikinti beveik visas PVM lengvatas, iki liepos paliekant lengvatinį 5 proc. PVM tarifą kompensuojamiems vaistams ir iki rudens tokio paties dydžio lengvatinį tarifą taikyti centralizuotai teikiamam šildymui.

Tačiau prieš pat įstatymo pataisų priėmimą parlamentarai pažėrė savo pasiūlymų. Seimas pritarė iškart dviems PVM įstatymo pataisoms. Tėvynės sąjungos frakcijos nario Vito Matuzo siūlymui 9 proc. lengvatinį PVM taikyti tik knygoms ir neperiodinims leidinims.

Tačiau parlamentarai balsavo ir už Gintaro Songailos bei Roko Žilinsko pasiūlymą 9 proc. PVM taikyti knygoms, regioniniams laikraščiams ir kitiems regioniniams periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir smurtinio pobūdžio leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, ir spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Taip pat parlamentarai siūlė 9 proc. lengvatinį PVM tarifą, kuris taikomas visų rūšių meno, kultūros ir sporto renginių, muziejų ir parodų lankymui.

Taip pat rašytojo, kompozitoriaus ar atlikėjo teikiamoms kūrybos ar atlikimo paslaugoms, švietimo paslaugoms, įskaitant paskaitas, konferencijas, seminarus, tobulinimosi kursus, pažintines ekskursijas.

Po šio kolegų sprendimo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas paprašė pertraukos priimant šias pataisas.

„Kolegos, yra neteisinga skirstyti spaudą į kategorijas“, – ragino Lietuvos liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius, siūlęs lengvatinį PVM taikyti visiems Lietuvos laikrščiams ir žurnalams. Tačiau Seimas nubalsavo prieš šį pasiūlymą.

Opozicijos lyderis, socialdemokratas Gediminas Kirkilas posėdyje žadėjo prašyti prezidento Valdo Adamkaus vetuoti šias PVM įstatymo pataisas.

„Norint kompensuoti PVM lengvatų naikinimo netektis reikėtų bent 16 mln Lt, o jūsų papildomi 4 mln. Lt numatomi skirti spaudai tėra figos lapas“, – piktinosi socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

Iki šiol 5 proc. PVM tarifas būdavo taikomas keleivių vežimui, knygoms, laikraščiams, žurnalams, vaistams, viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo paslaugoms, ekologiškiems maisto produktams, šviežiai, atšaldytai mėsai ir žuviai, rašytojo, kompozitoriaus ar atlikėjo paslaugoms, visų rūšių sporto ir kultūros renginiams.

9 proc. lengvatinis PVM tarifas taikytas gyvenamųjų namų statybos, apšiltinimo ir renovavimo paslaugoms, už kurias mokama iš valstybės ar savivaldybių biudžetų.

Naujosios Vyriausybės planuose buvo numatyta atsisakyti visų PVM lengvatų, kurias ypač kritikavo ekonomistai.

„Danske Bank“ analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė DELFI anksčiau yra sakiusi, kad PVM lengvatų naikinimas gali pašokdinti infliaciją, tačiau tai esą būtų trumpalaikis efektas. Be to, prekybininkai lėtėjant vartojimui nesiims viso PVM padidėjimo perkelti į galutinę prekių kainą.

Valstybės kontrolė dar pernai buvo nustačiusi, kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

„Lengvatinio PVM tarifo taikymas nėra efektyviausia priemonė prekių ir paslaugų kainoms mažinti, pasiūlai ir paklausai didinti. Šie tikslai galėjo būti pasiekti ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, mažinant bendrą PVM tarifą, didinant realias gyventojų pajamas ar kitais būdais", – tąkart pranešime spaudai cituota valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Finansų ministerijos skaičiavimu, šio mokesčio lengvatų panaikinimas leistų sutaupyti apie 0,5 mlrd. Lt per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją