Pagal Finansų ministerijos parengtus skaičiavimus, uždirbantys 3200 Lt „ant popieriaus" nuo Naujųjų metų turėtų gauti 19 Lt daugiau nei šiuo metu. Augant uždarbio sumai, naudos suma taip pat didėja, pavyzdžiui, per mėnesį uždirbantys 10 tūkst., savo pajamas padidins papildomais 223 Lt.

Taip pat visiems vaikus auginantiems gyventojams, už kiekvieną vaiką siūloma taikyti papildomą NPD – už pirmą vaiką 100 Lt, o už antrą ir paskesnį vaiką – po 200 Lt kas mėnesį. Tėvams, kurie augina vaikus vieni, bus taikomas pilnas papildomo NPD dydis, kai vaikas auga su abiem tėvais – šis dydis bus dalijamas per pusę.

Pavyzdžiui, po 800-3100 Lt neatskaičius mokesčių uždirbančių dviejų sutuoktinių, auginančių vieną vaiką, pajamos, lyginant su dabartinėmis, išaugtų po 21 Lt. Tokias pačias pajamas gaunančių dviejų vaikų tėvams pajamos išaugtų maždaug po 33 Lt.

Tačiau, išaugus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifui, panaikinus beveik visas šio mokesčio lengvatas, padidinus akcizus kurui, tabakui ir alkoholiui vidutiniškas pajamas gaunanti keturių asmenų šeima vis dėlto išleis daugiau nei uždirbs.

SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė DELFI skaičiavo, kad dviejų samdomųjų darbuotojų ir dviejų vaikų šeimos bendros išlaidos per mėnesį dėl krizės įveikimo plane numatytų PVM pokyčių būtų didesnės maždaug 85 Lt, o dėl akcizų padidėjimo – apie 50 Lt.

Perkamoji galia sumažės

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) savo skaičiavimus dėl būsimų mokesčių poveikio ketina pateikti artimiausiu metu, tačiau LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius DELFI sakė esąs įsitikinęs, kad po Vyriausybės siūlomų mokesčių pakeitimų gyventojų perkamoji galia sumažės, o skirtingoms pajamoms taikomas skirtingas NPD gali sukelti norą sukčiauti ir dalį atlyginimo gauti „vokelyje".

„Šita sistema mums nėra aišku. Pavyzdžiui, kaip bus jeigu aš nustatytą ribą peržengiu 1 Lt ir iš karto prarandu galimybę turėti NPD. Tada prasidės įvairios manipuliacijos. Mes siūlome, kad būtų įvesta lankstesnė sistema", - sakė jis.

Taip pat, anot jo, profesinėms sąjungoms nerimą kelia ir atsisakymas planų indeksuoti minimalų atlyginimą bei ketinimai kitąmet nedidinti minimalaus uždarbio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją