Kaip paaiškino Tauragės apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas spaudai Laimonas Rimkus, legaliai užsiimti Kalėdų Senelio veikla gyventojai gali dviem būdais: įsigiję verslo liudijimą arba įregistravę individualią veiklą. Kadangi ši veikla yra sezoninė ir trunka labai trumpai, Kalėdų Seneliams paprasčiau sumokėti nustatyto dydžio fiksuotą pajamų mokestį ir įsigyti verslo liudijimą.

Specialaus verslo liudijimo „Kalėdų Senelio veikla“ nėra. Paprastai įsigyjamas verslo liudijimas „Muzikanto paslaugos“ (kai paslaugos teikiamos tik gyventojams) arba „Diskotekos vedėjo veikla“ (kai paslaugos teikiamos įmonėms).

Pasak L. Rimkaus, už pajamas, gautas iš veiklos, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą, mokamas savivaldybių tarybų nustatytas fiksuoto dydžio pajamų mokestis. Gyventojai, nustatyta tvarka įregistravę individualią veiklą, Kalėdų Senelio paslaugas gali teikti tiek gyventojams, tiek įmonėms.

Jei Kalėdų Senelis teikia vienkartinę paslaugą įmonei ir nepageidauja įsigyti verslo liudijimo, įmonė su tokiu asmeniu privalo sudaryti atlikėjo sutartį. Tokiu atveju gautos pajamos pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu, o prievolė išskaičiuoti ir pervesti į biudžetą pajamų mokestį iš gyventojo pajamų tenka įmonei.

Verčiantis šia veikla neturint verslo liudijimo, taikoma administracinė atsakomybė pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą – bauda nuo 500 iki 1000 litų.

„Seneliauja“ nelegaliai

Šilalėje gyvenantis, bet visoje apskrityje Kalėdų Seneliu dirbantis Pranas Barnevičius tokia veikla verčiasi daugiau kaip 40 metų. Anot jo, daugelis klaidingai mano, kad šis darbas – linksmas ir pilnas malonių įspūdžių.

„Anksčiau, dar sovietmečiu, Senelio Šalčio darbas buvo labiau vertinamas. Dabar Seneliams liūdna – ne vien dėl to, kad nėra gilių, šaltų žiemų. Dovanų brangumas ir gausumas užgožia Senelio personažą. Vaikai nesugeba padeklamuoti jokio eilėraštuko, išskyrus: „Seni Šalti raudonosi, ką tu man padovanosi? Ar saldainių, ar meškiuką? Ar šampano buteliuką?“

Nekart Seneliui teko susidurti ir su įkaušusiais chuliganais. P. Barnevičius sako, kad tik vienąkart „ant durniaus“ buvo įsigijęs verslo liudijimą.

„Mokesčių inspekcijos moterys ilgokai laužė galvą, kaip viską įforminti: ar aš – kultūrinio darbo organizatorius, ar renginių vedėjas. Visus dešimtmečius „seneliavau“ be jokio patento. Argi verta gaišti laiką ir mokėti už liudijimą, jeigu veikla trunka tik savaitę, o gautos pajamos – zuikio ašaros?“, – retoriškai klausė žinomas Kalėdų Senelis.

Pasak jo, tik keliskart už šventę pavyko gauti po šimtą litų, dažniausiai – po pusšimtį.

Rizikuoja gauti į kaulus

Tauragiškis Pranas Dirginčius jau užtektinai turi užsakymų kaip Kalėdų Senis vesti šventinius vakarėlius. Tauragės liaudies teatro aktorius sutinka, kad būti Kalėdų Seneliu dabar ir Seneliu Šalčiu anksčiau nėra tas pats.

„Labai pasikeitė žmonės, ypač vaikai ir jaunimas. Dabar Kalėdų Senis rizikuoja „gauti į kaulus“. Pastaraisiais metais šventiniuose renginiuose buvau apstumdytas, mano kailiniai nudraskyti, chuliganai perpjovė dovanų maišą. Brangios dovanos iškreipia Kalėdų šventinę nuotaiką“, – sakė P. Dirginčius. Likimo nuskriaustiems vaikams Kalėdų Senis krepšyje laiko už savo pinigus nupirktų dovanų.

Už šventinio vakaro valandą „profesionalas“ ima nuo 50 iki 100 litų. P. Dirginčius nerizikuoja „seneliauti“ be leidimo tokiai veiklai.

„Turiu iš mokesčių inspekcijos išsiėmęs pažymą, kad esu atlikėjas, turiu kvitų knygelę, valstybei moku 15 proc. mokestį. Prieš kelias dienas paskambinęs neprisistatęs žmogus siūlė už pabuvimą Kalėdų Seneliu sumokėti tiesiai „į kišenę“, bet aš atsisakiau“, – pasakojo vyras.

Prieš porą metų, baigus kalėdinę programą viename miesto vaikų darželyje, prie jo priėjo pareigūnas iš rajono policijos komisariato ir paprašė pateikti verslo liudijimą. „Laimei, kad jį turėjau – išvengiau bėdos“, – džiaugėsi P. Dirginčius.

Valdžios užmojai stebina

Jam nerimą kelia naujos valdžios ketinimai iš esmės peržiūrėti verslo liudijimų sistemą. Aktorius prisiminė, kaip prieš 10 metų Tauragės kultūros centre jis vedė Naujųjų metų renginį kartu su dabartiniu Seimo pirmininku Arūnu Valinsku.

„A. Valinskas susižėrė 1000 litų už vakarą, o aš – „šnipštą“, nes tuometinis kultūros namų vedėjas manęs paprašė, kaip ir anksčiau, pabūti Kalėdų Seneliu „visuomeniniais pagrindais“. Nebuvo kaip atsisakyti. Nesuprantu, kodėl A. Valinskas, pats savo kailiu patyręs nepavydėtiną „kultūrininkų“ būtį, užsimojo nurėžti verslo liudijimų sistemą?“, – stebėjosi Kalėdų Senelis.

Jo įsitikinimu, Kalėdų Seneliai, kurie vaidina įžiebiant Kalėdines eglutes per miestų šventes, turėtų būti visai atleisti nuo mokesčių valstybei. „Negražu imti mokesčius iš tų, kurie sukuria bendruomeniškumo, visuomeniškumo dvasią“, – teigė jis.

Dauguma jo pažįstamų Kalėdų Senelių per didžiausias metų šventes dirba nelegaliai – be verslo liudijimų.