Bendrovių, prižiūrinčių kasos aparatus, atstovai dar nieko konkretaus apie pardavimus fiksuojančių prietaisų perprogramavimą nežino, bet pradeda tam rengtis. UAB „Sanpola Baltija“ filialo Klaipėdoje administratorė Aušra Jodkonienė „Vakarinei Palangai“ sakė, jog fiziškai butų neįmanoma perprogramuoti visų kasos aparatų nei per savaitę, nei per dvi.

„Juk prie kiekvieno aparato reikia privažiuoti, užtrunka ir programos perrašymas, tai priklauso nuo kasos aparato tipo. Pas mus yra 6 specialistai, o aptarnaujame per 2000 kasos aparatų“, - teigė administratorė. Pasak jos, valdžia dar nieko aiškiai neapibrėžė, bet turėtų numatyti pereinamąjį laikotarpį ir tvarką, kaip teisėtai dirbti, kol kasos aparatuose bus keičiamas PVM dydis. „Kalbama, kad bus skiriamas mėnuo šiai pertvarkai, bet tiksliai dar neaišku. Yra daug niuansų – kaina irgi priklausys nuo sutarties su įmone“, - kalbėjo A.Jodkonienė.

Pasirengę bumui

UAB „Straujos prekybos sistemos“ serviso vadovą Juozą Barkauską „Vakarinė Palanga“ pakalbino iškart po įmonės susirinkimo, kuriame buvo aptartas šis klausimas.

„Mes galvojame, kad realiausia būtų, jog darbus pradėtume sausio pirmąjį savaitgalį“, - teigė direktorius. Šios įmonės žiniomis, perinstaliuoti kasos aparatus reikėtų per 20 dienų. J.Barkauskas teigė, jog skambučių iš įmonių vadovų jau sulaukia, bet kol kas į eilę neregistruoja, nes neaiškios datos. „Per atstumą tokių darbų neatliksi, tačiau mūsų technikai yra pasirengę „darbų bumui“, klientų nepaliksime, stengsimės viską atlikti kuo greičiau ir geriau“, - „Vakarinei Palangai“ sakė pašnekovas.

Jau stovi eilėje

Vienas iš Palangos verslininkų, UAB „Gamanta“ direktorius Alvydas Meškys sako, kad sunkumų su kasos aparatų perprogramavimu gali kilti. „Problema gal ir nėra tokia didelė, tik techniniai dalykai, tačiau valdžia kol kas nieko apie tai nekalba. Tarp verslininkų kyla sumaištis, šiokia tokia panika – neaiškų, ar bus koks pereinamasis laikotarpis, ar galės kaip nors atgaline data apskaitą vesti, ar nemušti į kasą – bet šita išeitis parduotuvėms netiktų“, - svarstė A.Meškys.

Anot pašnekovo, valdžia turėtų jau dabar informuoti verslininkus, nes visi pertvarkymai, pokyčiai įneša nepatogumų, neaiškumų. A.Meškys teigė, jog tai nereikalinga panika, todėl stengiasi žiūrėti optimistiškai. „Šiam žingsniui reikia iš anksto pasirengti. Jau esame užsiregistravę į eilę“, - kalbėjo direktorius.

Visi laukia

Parduotuvės ir turizmo agentūros „Vivita“ direktorius Vytautas Gruzdys teigė apie kasos aparatų perinstaliavimą dar negalvojęs.

„Iš tiesų mažai informacijos, visi laukia. Mus aptarnauja rimta, patikima įmonė, todėl tikimės, kad viskas bus išspręsta be didelių sunkumų“, - teigė verslininkas. Tačiau V.Gruzdys suabejojo, ar būtų įmanoma visus kasos aparatus perinstaliuoti per porą dienų. „Iš tiesų, gal jau reikia suklusti, kad paskui nepavėluotume“, - kalbėjo „Vivitos“ vadovas.

Vieni spės, kiti ne

Prekybos tinklo „Iki“ atstovas spaudai Tomas Vaišvila teigė, jog tikėtina, kad šitie pokyčiai sukels nepatogumų.

„Įmonių, aptarnaujančių kasos aparatus, nėra daug, o pačių kasos aparatų – priešingai. Turi būti sutvarkyta taip, kad verslas patirtų kuo mažiau nuostolių, juk negalime parduotuvių uždarinėti“, - teigė T.Vaišvila. Pasak jo, priimant sprendimą, likus nepilnam mėnesiui iki jo įsigaliojimo, visiškai nebuvo atsižvelgta į techninius rūpesčius, į tai, kaip reikia verslininkams pasirengti. „Vieni spės, kiti ne. Ką daryti kokiam smulkiam verslininkui, jei uždarius prekyvietę visą mėnesį tektų laukti eilėje?“, - retoriškai klausė T.Vaišvila.

Keli variantai

Renata Saulytė, prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai, teigė, jog dėl PVM naujovių kasos aparatuose nerimauja ir ši bendrovė. „Tai didelis darbas, kurio per dieną nepadarysi. Be to, ir mūsų tinklas didelis. Ieškome sprendimų, stengsimės šiuos pakeitimus įvykdyti per maksimaliai trumpą laiką, kad kuo mažiau sutrukdytų parduotuvių darbui“, - teigė R.Saulytė.

Pasak jos, dabar yra svarstomi keli variantai. „Nenorime užbėgti įvykiams už akių, kol dar nėra priimto įstatymo. Gal bus pereinamasis laikotarpis, daugiau laiko, tada galėsim neskubėti ir viską optimaliai atlikti. Sunkumų gali kilti, jei reikės prie naujojo PVM pereiti per labai trumpą laiką“, - „Vakarinei Palangai“ sakė R.Saulytė. Ji teigė tikinti, kad valdininkai atsižvelgs į verslininkų poreikius.

Pasirengusi padėti

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) „Vakarinei Palangai“ pranešė, jog perprogramuoti kasos aparatus galima per 2 savaites. Didžiuosiuose prekybos centuose EKA ryšio programa būtų perprogramuojama per 1 naktį, degalinėse – per 2-3 dienas, atokiuose kaimo vietovėse procesas gali užtrukti iki 10-14 dienų. Eiliniam klientui PVM dydis kvite gali būti ir nesvarbus. Jei bus reikalingas dokumentas su naujuoju PVM tarifu, pirkimo – pardavimo sandoris gali būti įformintas išrašant PVM sąskaitą-faktūrą ar kasos pajamų orderį.

„Jei įsigaliotų naujas PVM tarifas, o kasos aparatai dar nebus perprogramuoti ir kvite bus nurodytas 18 proc. PVM tarifas, kasos žurnale PVM turėtų būti perskaičiuotas rankiniu būdu, neatsižvelgiant į PVM sumą. Valstybinė mokesčių inspekcija vadovausis protingumo kriterijumi ir nevertins formalios klaidos kvite kaip nusižengimo“, - sakė Klaipėdos apskrities VMI atstovė spaudai Laima Domarkienė. Tačiau akcentuojama, kad PVM turės būti teisingai apskaičiuotas bei sumokėtas pagal naująjį tarifą.

· Perprogramuoti vieną kasos aparatą kainuoja nuo 50 iki 150 litų, tai padaryti galima maždaug per ketvirtį valandos.

· VMI duomenimis, šalyje yra apie 80 tūkst. kasos aparatų, o juos perprogramuoti galinčių specialistų, turinčių VMI sertifikatą, - 520.

· Kasos aparatus įrengti, parengti dirbti, atlikti techninės priežiūros ir remonto darbus gali tik sertifikuotos kasos aparatus aptarnaujančios įmonės ir sertifikatą tam tikram kasos aparato modeliui aptarnauti turintys asmenys.