Pagal šiuo metu galiojančias GPM įstatymo pataisas, mokesčių lengvata kompiuteriams dar turėjo galioti visus 2009 m.

Nuo 2004 m. Lietuvoje visi perkantys ne brangesnį nei 4000 Lt kainuojantį kompiuterį su programine įranga gali susigrąžinti iki 24 proc. pirkinio sumos. Jeigu kompiuteris kainuoja daugiau, kompensacija vis tiek skaičiuojama nuo 4000 Lt.

Šiuo metu visi gyventojai, pirkdami būstą pasiskolinę pinigų iš banko gali pasinaudoti GPM lengvata, leidžiančia deklaruojant pajamas susigrąžinti dalį sumokėtų palūkanų.

Tačiau dar vasarą Finansų ministerija parengė GPM įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo 2009 m. nekompensuoti palūkanų naujai pasiėmusiems būsto paskolą. Kartu siūloma kompensuoti dalį palūkanų imantiems kreditą daugiabučių renovavimui.

Tuo tarpu Lietuvos laisvosios rinkos institutas siūlė šią lengvatą naikinti ir anksčiau paimtoms būsto paskoloms.

„Kol kas nėra sprendimo, tačiau vyrauja nuomonė, kad su šia lengvata (būsto paskoloms – DELFI) reikia baigti. Šią savaitę ir kitos savaitės pradžioje turėtų būti sudėti visi taškai, nes dabar dar yra daug raidžių be taškų. Dėl kompiuterių, atrodo, taškas yra, dėl būsto paskolų taip pat yra arčiau taško", – DELFI antradienį sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

Jo teigimu, apie kitų GPM lengvatų naikinimą nekalbama.

Be jau minėtų GPM lengvatų, šiuo metu galima susigrąžinti dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, studijas aukštojoje mokykloje ir pensijų draudimo fondą.

Finansų ministerijos duomenimis, šiemet Lietuvos dirbantieji už sumokėtas būsto paskolų palūkanas susigrąžino 130,2 mln. Lt, o už pirktus kompiuterius - 73,8 mln. Lt sumokėto GPM.

DELFI primena, kad būsimosios Vyriausybės programoje žadama atsisakyti lengvatinių pridėtinės vertės ir GPM tarifų, išskyrus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą už šildymą. PVM lengvatą už šildymą ketinama naikinti nuo 2009 m. rudens šildymo sezono.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją