Planai papildomai apmokestinti knygas, spaudą ir kultūros renginius, tuo pačiu – leidyklas, rašytojus, skaitytojus ir vertėjus, esą prieštarauja Europos Sąjungos (ES) šalių praktikai ir dar labiau pagilins ekonominę krizę.

„Pasisakome prieš drastišką PVM tarifo bei kitų mokesčių didinimą knygoms ir reikalaujame valdžios atsisakyti šio kultūrai bei kūrybiniam šalies potencialui žalingo, ekonomiškai beprasmiško ir netgi, galima pasakyti, ciniško (2008-ieji – skaitymo metai!) projekto“, - rašoma peticijoje.

Peticiją jau pasirašė 34 žmonės, tarp jų – leidyklos „kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas, leidyklos „Baltos lankos“ vadovas Saulius Žukas, leidyklos „Tyto alba“ vadovė Lolita Varanavičienė, leidyklos „Alma littera“ vadovas Arvydas Andrijauskas, Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Eugenijus Kaziliūnas, poetai ir vertėjai Marcelijus Martinaitis, Rolandas Rastauskas, Kęstutis Navakas, Tomas S. Butkus, Vytautas Dekšnys, rašytojas Vytautas Rubavičius, literatūrologas Virginijus Gasiliūnas, žurnalistas Virginijus Savukynas.

Prašymą nedidinti mokesčių peticijos autoriai motyvuoja keliais argumentais. Apkrovimas papildomais nepakeliamais mokesčiais krizės sąlygomis esą sumažins leidžiamų knygų, mokslinės, populiariosios bei grožinės literatūros vertimų skaičių ir knygų tiražus.

Anot peticijos autorių, mokesčių didinimas padarys didelę žalą lietuvių kalba kuriamai kultūrai, Lietuvos intelektiniam bei kūrybiniam potencialui. Jis esą yra nukreiptas prieš lietuvių kalba kuriančius autorius, nes taip mažinamos jų galimybės gauti uždarbį iš savo kūrybos.

„Mokesčių didinimas iš esmės prieštarauja Vakarų šalių taikomoms priemonėms dabartinei globalinei krizei įveikti ir Europos Komisijos parengtam antikriziniam planui, kuriame numatytas mokesčių (įskaitant PVM tarifus) mažinimas. Jis yra ekonomiškai bevertis ir gali duoti priešingus rezultatus, nes kainų augimas perkamosios galios mažėjimo sąlygomis lems drastišką pardavimų nuosmukį“, - teigiama peticijoje.

PVM tarifo didinimas esą prieštarauja ES praktikai taikyti lengvatinį PVM tarifą knygoms. Jis taikomas 24 bloko šalyse, keturiose iš jų yra nulinis tarifas.

„Šis mokesčių didinimas yra iš esmės nedemokratinis, nes nėra aptartas su visuomene, su suinteresuotų šalių (autorių ir leidėjų) organizacijomis, apie tai nebuvo aiškiai kalbama rinkimus laimėjusių partijų rinkimų programose“, - tvirtinama peticijoje.

Anot „kitų knygų“ vadovo G. Baranausko, valdžios siūlomas antikrizinis planas yra žiauriausias išpuolis prieš lietuvių raštiją nuo 1864 m., kai generalgubernatorius Muravjovas uždraudė lietuvišką spaudą.

„Pasiūliusi visiems susiveržti diržus, valdžia planuoja užveržti virvę ant kaklo Lietuvos leidėjams, o tuo pačiu ir autoriams, vertėjams, knygų dailininkams ir kitiems, susijusiems su knygų leidyba bei platinimu, darbuotojams“, - pažymi jis.

Lietuvos leidėjų asociacijos skaičiavimais, knygų kaina dėl visų didinamų mokesčių išaugs 20-30 proc. (5–15 Lt). Visų pirma tai esą atsitiks dėl 19 proc. PVM tarifo, kuris siūlomas vietoj dabartinio 5 proc.

Knygos taip pat brangs dėl papildomų mokesčių, taikomų autorių, vertėjų, dailininkų honorarams, vertėjų, dirbančių pagal verslo liudijimus, darbo užmokesčiui, leidėjų ne PVM mokėtojų spausdinimo ir popieriaus išlaidoms, knygas pabrangins ir planuojami „Sodros“ mokesčiai autoriams.

„Kyla klausimas, kas bus pajėgus prisiimti šiuos išaugusius kaštus? (…) Padidėjusią mokesčių naštą turės prisiimti verslas, šiuo atveju – leidyklos ir knygų platintojai. Ar šis verslas iš tiesų yra toks pelningas ir ekonomiškai pajėgus, kad krizės sąlygomis sugebėtų „suvalgyti“ tokį staigiai didinamą mokesčių krūvį? – retoriškai klausia G. Baranauskas ir čia pat pateikia atsakymą: – Niekas“.

Pasak jo, antikrizinis planas kartu su numatoma recesija daugeliui knygų leidybos ir platinimo įmonių gali baigtis katastrofa. „Artimiausiais metais drastiškai sumažės rašomų, verčiamų ir leidžiamų knygų skaičius, suprastės knygų parinkimo bei parengimo kokybė“, - įspėja leidėjas.

PVM knygoms ES šalyse

ŠalisPVM knygoms, proc.PVM, proc.
Austrija1020
Belgija621
Bulgarija2020
Cyprus515
Čekija519
Danija2525
Estija5 (0 vadovėliams)18
Suomija822
Prancūzija5,519,6
Vokietija719
Graikija4,519
Vengrija520
Islandija1424,5
Airija0021
Italija420
Latvija518
Lietuva518
Liuksemburgas315
Malta518
Nyderlandai619
Norvegija0024
Lenkija0022
Portugalija521
Rumunija919
Slovakija1919
Slovėnija8,520
Ispanija416
Švedija625
Jungtinė Karalystė0015

Šaltinis – ES leidėjų federacija

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją