Vykdyti individualią veiklą ir mokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM) šiuo metu galima dviem būdais: įsigijus verslo liudijimą arba gavus individualios veiklos vykdymo pažymą. Verslo liudijimas suteikia gyventojams, kurie pvz., kerpa šunis, mala grūdus, gamina avalynę ar baldus, siuva drabužius, taiso avalynę, įvairius reikmenis, teikia gido paslaugas ir kt. galimybę vykdyti veiklą be didesnių biurokratinių suvaržymų ir apskaitos.

Pasak LLRI jaunesniosios ekspertės Kaetanos Leontjevos, Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2007 m. individualią veiklą pagal verslo liudijimą vykdė daugiau nei 100 tūkstančių žmonių (14 proc. daugiau nei 2006 m.), o pagal individualios veiklos pažymas – vos daugiau nei 28 tūkstančiai.

„Liudijimų panaikinimas reikštų, kad žmonės būtų priversti rinktis: arba registruoti individualią veiklą ir įsivelti į biurokratinių procedūrų gausą, arba pasitraukti į šešėlį ir iš viso nemokėti mokesčių, arba nutraukti veiklą. Todėl biudžetas netektų pajamų.

Negalima pamiršti ir to, kad pagal verslo liudijimus dirba ne tik statybininkai ir prekybininkai, bet ir socialiai pažeidžiamiausi žmonės, besiverčiantys batų valymu, spaudos leidinių išnešiojimu ar dovanų įpakavimu. Liudijimų panaikinimas jiems taptų nuosprendžiu, paverčiančiu juos bedarbiais ieškančiais valstybės paramos,“ - teigia K.Leontjeva.

Siekdami panaikinti verslo liudijimus, koalicijos partneriai apeliuoja į tai, kad pagal verslo liudijimus sumokamo GPM suma nepropocingai mažesnė, lyginant su tuo, kas būtų gauta, apmokestinus tuos asmenis vienodai su kitais individualią veiklą vykdančiais asmenimis (15 proc. be leidžiamų atskaitymų, arba 24 proc. su leidžiamais atskaitymais).

Tačiau pakeitus gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, nustatyta, jog metinis fiksuotas mokestis už verslo liudijimą negali būti mažesnis nei 1094 Lt. Būtų tikslinga palaukti kelerius metus, kuomet bus galima analizuoti, kaip aukštesni fiksuoti mokesčiai paveikė GPM surinkimą.

„Panaikinus verslo liudijimus, vargu ar galima tikėtis, kad visi tie 100 tūkst. gyventojų įregistruos individualią veiklą pagal pažymas. Kitaip nei vykdant veiklą pagal verslo liudijimą, vykdant ją pagal pažymas būtina vesti apskaitą: gyventojai, nusprendę iš gautų pajamų atimti leidžiamus atskaitymus, privalo pildyti Gyventojo individualios veiklos pajamų apskaitos žurnalą; nusprendę neatimti leidžiamų atskaitymų, privalo pildyti Pajamų apskaitos žurnalą visoms veiklos rūšims.

Taip pat taptų privaloma kiekvieną kartą parduodant prekę ar teikiant paslaugą išduoti kvitą ar sąskaitą faktūrą. Deklaruoti, apskaičiuoti ir sumokėti pajamų mokestį turi pats gyventojas, pateikdamas metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Prieš pradėdamas individualioje veikloje naudoti ilgalaikį turtą, pavyzdžiui, automobilį, stakles, stalą ar kompiuterių programas, gyventojas privalo pateikti specialią deklaraciją – tą daryti jis privalo kiekvieną kartą prieš pradedant naudoti ilgalaikį turtą,“ – vardija LLRI ekspertė.

Pereinant prie individualios veiklos pagal pažymas keistųsi ir Sodros, ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo tvarka ir dydis. Su verslo liudijimais veiklą vykdantys gyventojai, moka 50 proc. bazinės pensijos dydžio įmoką „Sodrai“, individualia veikla besiverčiantys gyventojai turi dar sumokėti papildomus 15 proc. nuo valstybiniam socialiniam draudimui deklaruojamų pajamų papildomai pensijos daliai.

Be to, gyventojai, kurie verčiasi individualia veikla, moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas, kurios sudaro 30 proc. metinėje deklaracijoje apskaičiuotos pajamų mokesčio nuo individualios veiklos pajamų sumos.

LLRI nuomone, ekonominio nuosmukio laiku, kuomet gausėja darbo netekusių žmonių, valstybės interesas yra nesudaryti papildomų barjerų žmonėms sugrįžti į aktyvią veiklą. Mažiausią biurokratinę naštą užkraunanti apskaitoma ekonominė veikla yra verslo liudijimo įsigijimas, todėl vien tikintis surinkti daugiau GPM, naikinti verslo liudijimus yra neatsakinga prieš šiandieninius smulkiuosius verslininkus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją