Statistikos departamento duomenimis, realusis darbo užmokestis trečiąjį 2008 m. ketvirtį, palyginti su antruoju 2008 m. ketvirčiu, padidėjo: šalies ūkyje – 2,1 proc., valstybės sektoriuje – 2,9 proc., privačiame sektoriuje – 1,7 proc.

Tuo tarpu vidutinis mėnesio darbo užmokestis atskaičius mokesčius šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) trečiąjį 2008 m. ketvirtį sudarė 1773,7 Lt ir, palyginti su trečiuoju 2007 m. ketvirčiu, padidėjo 21,9 proc., valstybės sektoriuje – 1825,1 Lt ir buvo 25,9 proc. didesnis negu trečiąjį 2007 m. ketvirtį, privačiame sektoriuje – 1744 Lt ir buvo 19,6 proc. didesnis, palyginti su trečiuoju 2007 m. ketvirčiu, praneša Statistikos departamentas.

Vidurkį labiausiai augina valdžios sektoriaus atlyginimai

„DnB Nord" banko finansų analitikė Jekaterina Rojaka, vertindama paskutinius statistinius duomenis, DELFI sakė, kad valstybės sektorius į ekonomikos situaciją reaguoja vėluodamas, o privatus – akylai stebi ekonominius pokyčius.

„Tai, be abejo, rodo šio sektoriaus (valdžios – DELFI) nelankstumą ir galbūt tam tikrą nenorą prisitaikyti prie dabartinių pokyčių. Didesnį atlyginimų pokytį galima pavadinti puota maro metu arba prieš marą", – sakė analitikė.

Ji prognozuoja, kad šiemet vidutinis darbo užmokestis augs 12 proc., kitąmet – jau vos 6-8 proc. Augimas vėlgi gali būti labiausiai lemiamas valdžios sektoriaus atlyginimų pokyčio.

„Privatus sektorius jau yra labai susiveržęs diržus, manome, kad kitąmet atlyginimų padidėjimo iš privataus sektoriaus iš esmės neverta tikėtis. (...) Šešėlinė atlyginimų dalis taip pat susitrauks, reaguodama į nepalankius pokyčius ekonomikoje", – pripažino pašnekovė.

Tuo tarpu realusis darbo užmokestis, anot J. Rojakos, kitąmet gali beveik nedidėti arba jo augimas būtų lygus nuliui. „Iš esmės perkamosios galios padidėjimo nevertėtų laukti, o kiti metai gali pasižymėti netgi kritimu", – sakė analitikė.

„DnB Nord" bankas prognozuoja, kad kitąmet nedarbas gali būti apie 6-7 proc., o 2010 m. – apie 8 proc.

Augimą „suvalgys" infliacija

Banko „Swedbank" analitikai prognozuoja, kad aukštas infliacijos lygis ateinančiais metais „suvalgys" kone visą atlyginimo augimą, o realus darbo užmokestis gali net sumažėti.

Banko specialistai teigia, kad planuojamos mokesčių reformos nedaug padidintų nominalų atlyginimą, tuo tarpu PVM ir akcizų didinimas gali turėti įtakos infliacijai, o ši – gyventojų perkamajai galiai ir realiam atlyginimui.

„Esame paskaičiavę, kad iki 20 proc. sumažinus gyventojų pajamų mokestį ir panaikinus neapmokestinamųjų pajamų dydį, kuris dabar siekia 320 Lt, vidutinis darbo užmokestis „į rankas" padidėtų apie 15 Lt. Tad išaugus infliacijai realus atlyginimo augimas kitąmet gali būti ir neigiamas", – banko pranešime cituojama „Swedbank" analitikė Lina Vrubliauskienė.

„Swedbank" analitikai prognozuoja, kad realus darbo užmokestis augti vėl pradės 2011-2012 metais, kai vėl pradės atsigauti Lietuvos ekonomika ir vartojimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją