Alytaus AVMI specialistai, atlikdami paskutinių trejų metų GPM duomenų analizę, išsiaiškino, jog kai kurie gyventojai bei įmonės neteisingai taikė Lietuvos Respublikos GPM įstatymo nuostatas dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) ir papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (PNPD) taikymo. NPD ir PNPD už vieną mokestinį laikotarpį buvo taikomas kelis kartus - taip sumažinama mokėtina į biudžetą gyventojų pajamų mokesčio suma.

Šiuo metu Alytaus AVMI jau išsiuntė daugiau kaip 700 pakvietimų gyventojams atvykti deklaruoti ir sumokėti į biudžetą nepagrįstai sumažintas GPM sumas bei delspinigius. Daugiau nei trečdalis minėtų gyventojų jau įvykdė pilietinę pareigą – pateikė GPM deklaracijas ir į biudžetą sugrąžino beveik 51 tūkst. litų.

Analizuojant duomenis paaiškėjo, kad daugeliu atvejų gyventojai (specialiai ar nežinodami apie prievolę tai padaryti) neinformavo darbdavių, kad dirba keliose darbovietėse. Tokiu būdu NPD buvo taikomas kiekvienoje iš jų. Pvz., vieno gyventojo teigimu, jis norėjo, kad viena darbovietė nežinotų apie kitą, todėl abiejose prašė taikyti pagrindinį NPD – 320 litų ir „pasižadėjo sau“ savarankiškai deklaruoti pajamas bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį. Deja, pažadą tesėti delsė tol, kol sulaukė mokesčių inspekcijos raginimo.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai gyventojai nepateikia informacijos mokestį išskaičiuojančiam asmeniui apie pasikeitusius juridinius faktus, dėl kurių pasikeitė NPD apskaičiavimas. Pvz., po skyrybų trijų vaikų priežiūra buvo patikėta tėvui, tačiau jų motina neinformavo darbdavio apie šį faktą ir toliau jai buvo taikomas NPD, kaip auginančiai tris vaikus.

Nustatyta ir tokių atvejų, kai NPD neteisingai apskaičiavo ir deklaravo įmonės. Pvz., įmonė gyventojams per metus pritaikė 13 mėnesio NPD, t. y. atlyginimams už praeitų ir einamųjų metų gruodžio mėnesius. Tokiais atvejais Alytaus AVMI juridiniams asmenims siūlė ištaisyti klaidas ir patikslinti deklaracijas.

„GPM įstatymas numato gyventojui teisę pasirinkti, kurioje darbovietėje jam bus taikomas NPD (PNPD). Darbdavys savo ruožtu turėtų pasiūlyti, kad gyventojas pateiktų laisvos formos prašymą taikyti NPD (PNPD), – teigia Alytaus AVMI viršininkė Nijolė Tunylienė.

– Vykdydami gyventojų pajamų apmokestinimo kontrolę, matome, kad didžioji dalis gyventojų padaromų pažeidimų susiję su bandymais nuslėpti mokesčius, klaidų pasitaiko ir dėl neišmanymo. Mūsų specialistai analizuoja ir tikrina kiekvieną atvejį, išklauso ir įvertina kiekvieno gyventojo paaiškinimus. Tačiau visais nustatytais mokesčių nemokėjimo atvejais gyventojai turi atlikti savo pilietinę pareigą – deklaruoti pajamas ir sugrąžinti į biudžetą nepagrįstai sumažintas gyventojų pajamų mokesčio sumas.“

Šiuo metu visoje šalyje apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos tikrina, ar teisingai gyventojai ir įmonės apskaičiuodavo NPD bei ragina savanoriškai sumokėti neteisėtai pasisavintą GPM.

Alytaus AVMI primena, kad pagal šiuo metu galiojančią apmokestinimo tvarką nuo 2007 m. sausio 1 d. pagrindinis NPD yra 320 Lt per mėnesį. Kai kuriems Lietuvos gyventojams (pvz., neįgaliesiems, žemės ūkio subjektų darbuotojams, asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų) taikomas individualus NPD.

Gyventojams, auginantiems vieną ar du vaikus (įvaikius) iki 18 metų, taip pat vyresnius, jeigu jie mokosi dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, už kiekvieną auginamą vaiką (įvaikį) yra taikomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis, kuris lygus 0,1 pagrindinio neapmokestinamojo pajamų dydžio. Pažymėtina, kad mokestiniu laikotarpiu NPD (PNPD) turi būti taikomas vieną kartą, t. y. tik vienoje iš darboviečių. Mokesčių inspekcija ragina gyventojus atsakingai pažvelgti į mokesčių mokėjimą. Jeigu Jums kilo neaiškumų, sunkumų ar tiesiog norite pasitarti mokesčių klausimais, kreipkitės nemokamu Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 ir Jums bus suteiktos konsultacijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją