Verslininkai piktinasi, kad būsimoji koalicija biudžetą nori subalansuoti mokesčių mokėtojų sąskaita. Siekis suvienodinti tris pagrindinius mokesčius esą prives prie bankrotų. O jau ir taip šiemet užsidarė beveik 700 įmonių – pusantro karto daugiau nei pernai.

„Jeigu bus tokia progresija, per kokius tris metus turėsime labai nedaug verslo įmonių. Jei visus mokesčius – pelno, PVM, gyventojų pajamų – paliktų po 17 proc., tada nebankrutuodami visi verslininkai juos sumokėtų“, – sako Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė.

Ypač piktinamasi ketinimu naikinti verslo liudijimus. Šiuo metu juos turi apie 150 tūkstančių žmonių, užsiimančių kone šimtu veiklų. Taip dirbantieji esą nepajėgūs kurti įmonę, samdyti buhalterį, personalą.

„Mes vadovaujamės Europos Sąjungos geresnio reglamentavimo programa, kur yra aiškiai pasakyta, kad verslo veiklos negalima sunkinti, o čia yra aiškus sunkinimas“, – tvirtina Zita Sorokienė, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė.

Šokiruoti ir viešbučių verslo atstovai – dėl numatyto 20 proc. PVM. Dvidešimtyje Europos šalių tarifas esą nesiekia nė 10 proc.

„Dar prisideda energetiniai kaštai ir nekilnojamo turto mokestis, kuris Vilniuje sudaro vidutiniškai 5 proc. nuo apyvartos. Tai susumavus visus mokesčius mes nebegalime išgyventi“, – teigia Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Neatsižvelgus į smulkiųjų poreikius, jie žada drastiškas protesto akcijas.

„Mes, o mūsų yra ne mažiau kaip 50 tūkstančių, ateisim prie Seimo, ateisim su vaikais, su palapinėmis ir apsupsim Seimą, nes tai yra mūsų išgyvenimas“, – sakė Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.