„Sodra" kasmet į privačius pensijų fondus perveda apie 1 mlrd. Lt. Privačiuose pensijų fonduose savo pensijas kaupia maždaug 900 tūkst. dirbančių lietuvių.

Šį siūlymą jau anksčiau kritikavo prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos laisvosios rinkos institutas, finansų analitikas Raimondas Kuodis.

Prezidentas kiek anksčiau išplatino pranešimą, kuriame tvirtino nepritariantis siūlymams „Sodros" deficito problemą spręsti mažinant įmokas į pensijų fondus. Šalies vadovo nuomone, tokie svarstymai yra žalingi, nes tai iš esmės pakerta Lietuvos žmonių pasitikėjimą tik prieš keletą metų pradėjusia veikti lėšų kaupimo pensijų fonduose sistema.

„Ilgalaikis pensijų kaupimas gyventojams sudaro sąlygas savo nuožiūra taupyti pinigus senatvei. Įmokų tvarkos kaitaliojimai mažina Lietuvos žmonių pasitikėjimą dar nauja, tačiau reikalinga sistema. Tokie siūlymai ne tik menkina Lietuvos institucijų patikimumą, bet ir kelia abejonių dėl juos teikiančių asmenų kompetencijos", – pranešime spaudai cituojamas V. Adamkus.

„Šis būdas – nė kiek ne geresnis nei „Sodros“ tarifo didinimas. Jis reiškia tą patį faktinį mokesčio pakėlimą, tik ne apmokestinant dabarties pajamas, o pasikėsinant į ateičiai kaupiamą pensiją", – savo straipsnyje-komentare DELFI rašė Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Remigijus Šimašius.

Tokias idėjas kritikuoja ir finansų analitikas R. Kuodis, interviu DELFI sakęs, kad žaidimo taisyklių negalima keisti viduryje žaidimo.

Tuo tarpu ekonomikos profesorius Romas Lazutka mano priešingai. Jis savaitraščiui „Atgiminas" sakė, kad sustabdžius ar sumažinus mokėjimus į mąžtančius fondus, būsimieji pensininkai nepraras „Sodros" pensijos dalies. Tai esą yra „lengviausias kelias, labai neskausmingas, kuris pažeidžia labai nedidelės žmonių grupės interesus". „Jei net „Sodroje" nebūtų deficito, vis tiek į privačius fondus dabar nereikėtų pervesti pinigų, nes vertybiniai popieriai nuvertėja. Privačių fondų apologetai ir interesų grupės šaukia, kad būtent todėl juos reikia pirkti, kol pigūs. Tai būtų teisinga, jei žinotum, kad po mėnesio jie bus brangūs. Bet gali būti, kad jie bus dar pigesni. Kol kas niekas neprognozuoja, kad pasaulio finansų rinkos greitai atsities, kaip tik atvirkščiai, kiti metai žada būti sunkūs", – „Atgimimui" tvirtino jis.

„DnB Nord" banko prezidento patarėjas Vadimas Titarenko taip pat pasiūlė blogiausiu atveju porai metų sumažinti lėšų atskaitymus iš „Sodros" į privačius pensijų draudimo fondus, nes dabartinėje situacijoje mokesčių didinti negalima.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją