DELFI žiniomis, Kultūros paveldo departamentas ragina Vilniaus miestą perimti V. Šarapovo „Taurą“ savivaldybės nuosavybėn ir surasti skulptūrai naują vietą.

Tačiau dėl biurokratinių kliūčių objekto perėmimo procedūra užtruko.

„Savo laiku ši skulptūra buvo sukurta, sakykime taip, ne už privačius pinigus. Todėl kyla klausimas dėl jos nuosavybės. Šiuo metu ji stovi ant valstybinės žemės, kurią išsinuomojo pastato šeimininkai“, - aiškino Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas.

Jis mano, kad savivaldybė turėtų perimti skulptūrą ir ja pasirūpinti.

„Skulptūra šiuo metu traktuojama kaip pastato savininkų nuosavybė, tačiau ji kažkokiu keistu būdu yra įrašyta į Kultūros vertybių registrą. Taip neturėtų būti, nes Vilniuje stovi „Tauro“ kopija, nors ir sukurta patie S. Šarapovo. Pirmasis jo darbas yra Biržuose“, - DELFI aiškino tarybos narys, Kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Vidmantas Martikonis.

Jis neslėpė, kad ir pats mielai priglaustų „Taurą“ savo privačiame skulptūrų parke, jeigu kas nors paprašytų.

„Tauras“ visada grįždavo

S. Šarapovo „Tauras“ jau du kartus buvo išmontuotas iš savo vietos šalia garsiojo „Tauro rago“.

Pirmą kartą skulptūra užkliuvo dar LKP CK antrąjam sekretoriui Valerijui Charazovui, kuris kas rytą pro restoraną vykdavo į darbą.

Kalbama, kad komunistų partijos ideologas visiškai nesuprato to meto modernaus meno, todėl pareikalavo skulptūrą išmontuoti.

Atgimimo metais „Tauras“ buvo sugrąžintas į savo vietą, o 2006 m. kultūros ministro įsakymu įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Tačiau pernai, kai restorano pastatas jau buvo privatizuotas, paveldosaugininkai vieną dieną pastebėjo, kad skulptūra dingo iš savo vietos.

Kultūros paveldo departamento ataskaitose rašoma, kad „tarnautojų operatyvumo dėka, greitai nustatyta, kur minima skulptūra buvo išgabenta ir pareikalavus raštu, „Tauras“ sugrąžintas į buvusią vietą”.

Restoranas „Tauro ragas" sovietmečiu buvo didžiausia alaus girdykla Vilniuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją