Valiutų prekybos skyriaus vadovas Andrius Bakanas tikina, jog jokio bumo dėl lietuvių ypatingo susidomėjimo doleriu tikrai nėra. „Galima tik spėlioti, kodėl prasidėjo spekuliacijos šia tema. Gal lietuvius gąsdina lito devalvavimas? Sunku kažką ir pasakyti.

Tačiau galiu užtikrinti, kad, kad kalbant apie dolerio pabrangimą ir tikslą jį pirkti ar parduoti, nėra jokios būtinybės. Kai kurios žiniasklaidos priemonės tiesiog išpūtė didžiulį muilo burbulą ir tik jos vienos težino, kodėl. Aš tokią situaciją vadinu „sąmokslo teorija“, – PB sakė „Swedbank“ Valiutų prekybos skyriaus vadovas.

Skaudžiausia – įmonėms

Be to, bankininkas samprotavo: „Natūralu, kad viešumoje sklandant kalboms apie lito devalvaciją ir net bankų griūtis, žmonės siekia kaip nors apsaugoti savo lėšas ir puola domėtis kitomis valiutomis. Tačiau kaip elgtis, žinant, jog litas yra susietas su euru, – kiekvieno žmogaus supratimas apie jo pasirinkimą ir galimą riziką. Kita vertus, per nagus, galbūt, gauna įmonės, produkciją perkančios už dolerius.

Pavyzdys: jei įmonė prieš savaitę užsisakė produkcijos vienetą, pavyzdžiui, už du su puse dolerio, šiandien ji turi atsiskaityti jau už beveik 2,8 dolerio. Žinoma, nuostolis yra. Tačiau eiliniam piliečiui dolerio brangimas neturėtų būti itin reikšmingas ir svarbus. Nebent, jei žmogus rengiasi vykti į JAV ar į populiariąją Turkiją, kurioje doleris – pagrindinė valiuta, – tai jam gali šiek tiek kirsti per kišenę.“

Specialistas priminė, jog mūsų nacionalinis piniginis vienetas – litas – yra daugiau susietas su euru, kitaip tariant, prie jo „pririštas tam tikru koeficientu“.

Nustebo

Šio specialisto žodžiais nebuvo sunku patikėti – apsilankius kai kuriuose Panevėžio centre esančiuose bankuose – Ūkio, „Swedbank“, DnBNord ir SEB – per penkiolika stebėjimo minučių PB korespondentai nesutiko nė vieno žmogaus, panorusio arba pirkti, arba parduoti JAV dolerių. Kadangi dabar, mėnesio pabaigoje, žmonės atsiskaito už įvairias suteiktas paslaugas, sutikome tik tuos, kurie būtent tai ir norėjo atlikti.

Dolerio kursas šiuo metu toks, koks buvo Lietuvoje prieš dvejus metus.