Visoje Europos Sąjungoje yra daugiau nei 8 milijonai darbuotojų, dirbantys laikiną darbą, tačiau įdarbinti ne tiesiogiai darbdavio, o įdarbinimo agentūros. Jungtinė Karalystė, Nyderlandai, Prancūzija, Ispanija ir kitos šalys, kurių darbo rinkoje laikini darbuotojai sudaro svarbią dalį, ilgai priešinosi europinei direktyvai, kuri suvienodintų agentūrinių ir nuolatinių darbuotojų teises.

Priešinimąsi jos motyvavo tuo, jog nukentės darbo rinkos lankstumas, laikini darbuotojai praras darbą, o ne įgys teisių. Po šešerių metų derybų, susitarimas pasiektas, Europos parlamentui patvirtinus šalių narių pasiektą kompromisą.

„Pagal įstatymą, laikini ir nuolatiniai darbuotojai tampa lygūs nuo pirmos darbo dienos – toks pat užmokestis, socialinės garantijos, vienodos darbo sąlygos, poilsio laikas, mokamos atostogos, nedarbingumas, taip pat motinystės atostogos ir teisė kelti kvalifikaciją“, – sako pagrindinis pranešėjas Harlemas Desiras, Europos Parlamento narys iš Prancūzijos.

Dešimtys tūkstančių lietuvių, lenkų dirba įvairiausius darbus Jungtinės Karalystės įmonėse, gavę laikiną darbą taip pat ne tiesiogiai per darbdavį, o per įdarbinimo agentūrą. Jie uždirba mažiau, nes agentūros, pasinaudodamos įstatymų spragomis, iš darbdavio gauna vieną sumą, o darbininkams moka kitą, net mažesnę už nustatytą minimumą, motyvuodamos pragyvenimo, transporto ir kitomis išlaidomis.

„Tokia praktika turės baigtis. Mūsų šalyje taip pat ketinama stiprinti inspekcijas, kurios kontroliuoja įdarbinimo agentūras. Įsigaliojus šiai direktyvai, bet kokius pažeidimus valstybinės inspekcijos ir darbdaviai galės apskųsti Europos Komisijai“, – teigia socialinių klausimų koordinatorius Stephenas Hughesas, Europos Parlamento narys iš Jungtinės Karalystės.

Jungtinė Karalystė – vienintelė iš visų šalių išsiderėjo teisę, jog laikini agentūrų darbuotojai vienodas teises įgyja ne nuo pirmos darbo dienos, o po dvylikos savaičių.

Direktyva taip pat numato kai kuriais atskirais atvejais galimybę taikyti išimtis, jei socialiniai partneriai taip susitaria ir nacionaliniai įstatymai leidžia.