Sprendimas prailginti motinystės atostogas iki vaikui sukaks dveji prisidėjo prie to, kad "Sodros" fondo biudžeto išlaidos išaugo beveik puse milijardo litų.

Motinystės socialinio draudimo pašalpos skiriamos visoms šeimoms, nepriklausomai nuo jų pajamų ir turto. Jeigu jos būtų skiriamos pagal asmenų pajamas ir turtą (arba jeigu egzistuotų vieninga socialinė išmoka pagal pajamų ir turto testą), tokios problemos neturėtume. Tuo tarpu dabar šimtai milijonų litų yra išdalijama visiems tėvams, dėl ko "Sodros" fondo biudžetas išbalansuojamas.

Didinant išmokas vaikus auginančioms šeimoms buvo kuriama iliuzija, jog "Sodra" yra pajėgi esamo tarifo ribose finansuoti šias papildomas išmokas. Akivaizdu, kad net ir ekonomikos pakilimo metu būtų buvę sunku subalansuoti "Sodros" pajamas ir išlaidas, o krizės laikotarpiu susidaro milžiniškas deficitas. Toks priešrinkiminis nesančių gėrybių dalijimas ir porinkiminis įmokų didinimas yra tikrų tikriausia mokesčių mokėtojų apgaulė, sąmoningas manipuliavimas rinkėjais ir neatsakingas požiūris į valstybės finansus.

"Sodros" darbuotojų įmokų tarifo didinimas iki 4 proc. ir darbdavių įmokų didinimas iki 32 proc. būtų žalingas Lietuvos ekonomikai.

Labiausiai nukentėtų mažiausiai uždirbantys asmenys, nes net ir 1 procentinio punkto padidinimas sumažintų lėšas, kurias jie gali skirti būtiniausioms reikmėms - maistui, komunalinėms paslaugoms. Be to, šis siūlymas prieštarauja Mokesčių administravimo įstatymui, kad naują mokesčių tarifą nustatantys įstatymai gali įsigalioti ne anksčiau kaip po šešių mėnesių nuo jų paskelbimo dienos.

Toks netikėtas siekis padidinti "Sodros" įmokų tarifus neabejotinai skaudžiai smogtų verslui, kuris jau dabar išgyvena sunkius laikus ir ruošiasi dar didesniems sunkumams artimoje ateityje. Tarifo didinimas ypač skaudžiai atsilieptų toms įmonėms, kurios yra pasiėmusios kreditus ir kurių 2009 m. biudžetai suskaičiuoti pagal šiuo metu galiojančius "Sodros" įmokų tarifus. Padidinus "Sodros" įmokų tarifą dar labiau sulėtėtų Lietuvos ekonomikos augimas, kuris ateinančiais metais, Finansų ministerijos prognozėmis, sudarys tik 1,5 proc.

Norint pagerinti verslo ir darbuotojų padėtį, padidinti Lietuvos konkurencingumą, lėtėjančios ekonomikos sąlygomis tiesiog būtina mažinti mokesčius. Dėl to LLRI siūlo sumažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą iki 11 proc. ir panaikinti pelno mokestį, apmokestinti tik dividendus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją