Apie planus didinti mokesčius darbdavių ir profsąjungų atstovai buvo informuoti pirmadienį skubiai sukviestame Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos posėdyje.

Svarstant 2009 m. "Sodros" biudžetą, netikėtai buvo pranešta, kad dirbantieji nuo sausio mokės "Sodrai" nebe 3, o 4 proc. įmoką, o naujas tarifas jau įskaičiuotas į biudžeto projektą.

Profsąjungos piktinasi

Lietuvos profesinių sąjungų atstovai piktinasi, kad dėl ketinimų didinti „Sodros“ įmokų tarifą nebuvo rimtesnių diskusijų.

Jų teigimu, dieną prieš Vyriausybės posėdį įvykusiame Valstybinio socialinio draudimo tarybos posėdyje svarstyti „Sodros“ biudžeto projekto buvo beveik neįmanoma, nes tarybos nariai visų tam reikalingų dokumentų projektus gavo likus trims valandoms iki posėdžio.

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovo minėtoje taryboje Algirdo Raukos, profsąjungų atstovai tik posėdyje pastebėjo, kad vietoj įprastų 3 proc. projekte puikuojasi 4 proc. dydžio socialinio draudimo įmokų tarifas.

„Taryboje galime tik išsakyti savo poziciją, sprendžiamojo balso teisės mes neturime. Visų profsąjungų atstovai pasisakėme prieš tarifo didinimą“, - Lietuvos profsąjungų laikraščiui internete sakė A. Rauka. Profsąjungų atstovai apgailestavo, kad Vyriausybei nepasirodė svarbi visuomenės, nei socialinių partnerių nuomonė.

„Esant tokiai ekonominei situacijai, kai žmonės turi daug ko atsisakyti, mūsų mieli socialdemokratai sugalvoja dar kai ką“, - piktinosi LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas.

„Maža to, kad Vyriausybė nesutiko padidinti minimalios mėnesio algos, dar sugalvojo ir atimti dalį uždarbio“, - antrino LPSK atstovė Trišalėje taryboje Gražina Gruzdienė.

Apie sprendimą - po rinkimų

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas DELFI teigė, kad toks Vyriausybės sprendimas nėra netikėtas, tačiau jis sako pasigedęs derybų ir konsultacijų tiek su darbdaviais, tiek ir su profsąjungomis.

„Vien tik kalbų, kad reikia vykdyti įsipareigojimus neužtenka. Norėtume daugiau aiškumo ir rimtesnio pagrindimo. O dabar, po rinkimų, toks sprendimas atrodo neskaniai“, - sakė D. Arlauskas.

Pagrindinis Vyriausybės argumentas, kodėl reikia keisti tarifą - padidinus ir pratęsus pašalpų vaikus auginančioms šeimoms mokėjimą „Sodrai“ nebeužtenka pinigų.

DELFI primena, kad praėjusią žiemą Seimas pritarė, kad nuo šių metų pradžios motinystės (tėvystės) pašalpos dydis, kol vaikui sueis vieneri metai, yra 100 proc., o kol vaikui sueis dveji metai – 85 proc. pašalpos gavėjo uždarbio dydžio.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją