Pirmajame plano rengimo etape apie atliekų tvarkymo mokesčius gyventojams beveik nekalbama, tačiau jie neabejotinai didės. Preliminariais skaičiavimais kiekvienas gyventojas 2013 metais vietoj dabar mokamų 3 litų su trupučiu turės mokėti bent 6,44 lito.

Apskritis paskubėjo

V.Trofimovo teigimu, pagal praėjusių metų lapkričio 28 dieną patvirtintą Valstybinį strateginį atliekų tvarkymo planą panašius planus turi parengti visos apskritys ir savivaldybės. Anot specialisto, Panevėžio apskrities atliekų tvarkymo planas, kurį tvirtina Regiono plėtros taryba buvo patvirtintas šiek tiek anksčiau už Valstybinį planą, todėl jį teks keisti. Panevėžio miesto atliekų tvarkymo planas parengtas atsižvelgiant į valstybinio plano sprendimus.

Tokius planus privalės parengti visos savivaldybės. Pagal Atliekų tvarkymo įstatymo nuostatas planuose turi būti pateikta esamos atliekų tvarkymo būklės apžvalga, atliekų tvarkymo užduotys pereinamajam laikotarpiui, trumpalaikė ketverių metų veiksmų ir ilgalaikė strateginė ne mažiau kaip 10 metų veiksmų programos.

Planas numato visas plonybes

Panevėžio miesto Savivaldybės atliekų tvarkymo planą parengė UAB „Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras“, bendradarbiaujant su konsultantais UAB „Sweco BKG LSPI“, remiantis Statistikos departamento, Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros, miesto Savivaldybės duomenimis.

Pasak V.Trofimovo, miesto Tarybai patvirtinus miesto atliekų tvarkymo planą, bus rengiamos Panevėžio miesto atliekų tvarkymo taisyklės, priimamas sprendimas dėl koncesijos sutarties dėl komunalinių atliekų tvarkymo sistemos operatoriaus funkcijų perdavimo ir vykdymo. Patvirtintas planas leis priimti sprendimus dėl vietinių rinkliavų už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatus, tvirtinti tarifus. Be to, parengtame plane numatoma, kada turi būti pastatyti ir pradėti eksploatuoti tam tikri atliekų tvarkymo objektai: stambiųjų atliekų aikštelės, kompostavimo aikštelė ir t.t.

Mokesčiai didės

V.Trofimas teigė, kad apie konkrečius atliekų tvarkymo tarifus kalbėti dar anksti, tačiau neabejojama, kad, pradėjus eksploatuoti regioninį atliekų sąvartyną, mokesčiai didės. Į atliekų tvarkymo kaštus bus įskaičiuojamos jų surinkimo, transportavimo, administravimo išlaidos. Pirminiais skaičiavimais vienas gyventojas kitais metais už atliekų išvežimą turėtų mokėti ne daugiau kaip 5,51 lito per mėnesį, o 2013 metais – iki 6,44 lito (su PVM).

V.Trofimovas akcentavo, kad tarifai ir rinkliavų surinkimo tvarka pirmiausia bus aptarti su gyventojais. Mokesčių apskaičiavimas bus numatytas vietinės rinkliavos nuostatuose. Jie, kaip ir tarifai, mokesčių surinkimo tvarka irgi turės būti tvirtinami Taryboje.