Taip kalbėjo ekonomikos ekspertai ketvirtadienį Vilniuje vykusiame ekspertų forume „Lietuvos iššūkiai: kaip atsakysime?“

„Ekonomika tampa nepatikima – nei taupyti, nei investuoti ji nebeskatina“, - forume kalbėjo TSPMI profesorius Jonas Čičinskas.

Jo teigimu, 2001-2007 m. Lietuvos ekonomika dėl įvairių veiksnių plėtojosi labai sparčiai ir galop perkaito.

„Dabar šalies ūkis yra smarkiai išbalansuotas, dėl to sparčiai augti jis nebegalės. Dar daugiau – dėl to jam iškilo didesnių grėsmių, kurios realizuosis arba ne, priklausomai nuo ekonominės politikos bei išorės veiksnių“, - sakė profesorius.

Aiškindamas tokios situacijos priežastis jis nurodė ir valdžios nekompetenciją.

„Spartus ekonomikos augimas galėjo būti pristabdytas, kai jau matėsi kad gresia perkaitimas. Prižiūrinčios institucijos turėjo stabdyti bankus, paskolų išdavimus“, - įsitikinęs J. Čičinskas.

Jo teigimu, ekonomikos perkaitimą lėmė ir nepalankios išorinės sąlygos, „kurių neigiamo poveikio ekonomikai nesupratome arba jį ignoravome, arba negalėjome pakeisti“.

Valdžia žaidžia skaičiais?

Vilniaus Universiteto profesorius Romas Lazutka ekspertų forume priekaištavo šalies valdžiai, kad ekonominio bumo laikotarpiu Lietuva vis mažiau finansavo socialinę plėtrą.

„Nepaisant ypač palankių ekonominių sąlygų santykinis skurdas nebuvo sumažintas, o nelygybė tik augo“, - teigė profesorius.

R. Lazutka įgėlė kai kuriems žinomiems šalies polikams, mėgstantiems remtis skaičiais ir tvirtinti, kad gyvenimas šalyje gerėja. Jo teigimu, galima surasti duomenų, kurie rodytų esant priešingai: „Nepaisant skaičių, kad viskas auga, permainos nėra į gerąją pusę“.

Profesorius įsitikinęs, kad lėtėjant ekonomikai ir esant didelei infliacijai dar labiau didės ir absoliutus skurdas, o siūlomos alternatyvos dosnesniam viešo sektoriaus ir socialinės plėtros finansavimui nedetalizuojamos ir gali tik pabloginti padėtį.

Kaip vieną iš sprendimų šalies ūkiui stabilizuoti per trumpą laiko tarpą ekspertai ragina sekti Europo Sąjungos pavyzdžiu ir suteikti daugiau laisvių, privilegijų ir paramos smulkiam verslui. Taip pat - atkreipti dėmesį į šį laikotarpį padidėsiančią socialinės politikos svarbą.

Ekspertų forumą „Lietuvos iššūkiai: kaip atsakysime?“ organizavo Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), Nacionalinės plėtros institutas ir Pilietinės visuomenės institutas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją