Naujas farmacijos fabrikas Kaune per metus gamins 300 mln. tablečių, 100 mln. kapsulių ir ampulių, 30 mln. vaistais užpildytų švirkštų ir akių lašų. Gamintojai plečia asortimentą ir gamybos apimtis.

Tačiau, anot farmacijos rinkos analitikų, lietuviški vaistai užima iki 10 proc. rinkos – per mažai, palyginti su Europos sąjungos šalimis.

„Pakankamai ilgą laiką Lietuvos farmacijos pramonei trūko naujų idėjų, naujo potencialo, kuris galėtų skatinti tos rinkos didėjimą ir reikia pripažinti, kad iki šiol rinkoje buvo dirbama su produktais, kurie yra senos kartos“, – sako farmacijos rinkos analitikas Mykolas Aniūnas.

„Pereinamasis periodas tarp tarybinių laikų ir ES buvo nedėkingas verslui ir dauguma įmonių nesugebėjo persitvarkyti. Netgi tas pats „Sanitas“ įstojus į ES turėjo uždaryti didžiąją dalį gamybinių pajėgumų“, – teigė farmacijos bendrovės „Sanitas“ generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas.

Anot vaistų gamintojų, užimti trečdalį ar pusę Lietuvos rinkos būtų fantastika, tačiau bent per artimiausius penkerius metus tai tikrai nepavyks.

Pasak M. Aniūno, farmacinių kompanijų tikslas yra kurti aukštesnės kokybės produktus ir technologijas, o vaistų turėtų augti ir priartėti prie rinkos vidurkio.

Vaistus Lietuvoje gamina apie dešimt įmonių.