Kaip pranešė sostinės savivaldybė, vartotojams, kurie gauna karštą vandenį iš name įrengto individualaus šildytuvo, bus taikoma 5 proc. nuolaida už šilumą. Jiems šildymo sezono metu viena šilumos kilovatvalandė kainuos 10,34 cento (dabar 10,88 cento), o 1 kubinis metras karšto vandens 9,35 lito (dabar 9,68 lito.). Cirkuliacijos palaikymo ir vonios šildymo mokestis sumažės iki 12,2 lito. (dabar 12,84 lito.)

Vartotojai, karštą vandenį gaunantys iš centrinių šilumos punktų, už šilumą mokės pagal anksčiau Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintą šilumos kainą - 10,88 cento už 1 šilumos kilovatvalandę. Vieno kubinio metro karšto vandens kaina jiems išliks nepakitusi - 9,68 lito, tačiau už karšto vandens cirkuliaciją ir vonių šildymą jie mokės 6,53 lito daugiau.

Nešildymo sezono metu namų su individualiais šildytuvais gyventojai už karštą vandenį ir cirkuliaciją mokės pagal įvadinio šilumos skaitiklio rodmenis, bet ne daugiau 16,54 lito.

Vilniaus šilumos tinklų daugiabučių namų gyventojams centralizuotai tiekiamą šilumos energiją vartoja dvi vartotojų grupės. Pirmajai priklauso namai, kurių gyventojai karštą vandenį gauna iš individualaus rūsyje įrengto šildytuvo. Šie gyventojai apmoka visą namui pateiktą šilumą.

Antrai grupei priskiriami namai, kuriems karštas vanduo tiekiamas iš centrinių šilumos punktų, aptarnaujančių grupę namų. Šių namų gyventojai moka visą kainą už buto šildymą, o už šilumą karštam vandeniui ruošti, jo cirkuliacijai palaikyti ir vonioms šildyti moka tik iš dalies.

Tokiu būdu pirmosios grupės gyventojų mokamas mokestis už 1 kvadratinio metro šildymą yra 0,5 lito didesnis nei antros grupės namų.

Siekiant išspręsti šią šildymo apmokestinimo problemą, Vilniaus šilumos tinklai, suderinę su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija, teikė Vilniaus miesto tarybai svarstyti sprendimą dėl šilumos kainų diferencijavimo. Taip siekiama suvienodinti atsiskaitymą už šilumos energiją visiems vartotojams.

Renovuojant Vilniaus miesto karšto vandens tiekimo sistemas ir likviduojant centrinius šilumos punktus, karštą vandenį vis didesnei miesto gyventojų daliai pradės tiekti namuose įrengti individualūs šildytuvai, kuriems bus taikoma kainų nuolaida.

Remiantis Vilniaus miesto valdybos sprendimu, šiemet bus renovuoti 77 grupiniai šildytuvai, tiekiantys šilumą 894 namams, o tuo atveju, jei SP AB "Vilniaus šilumos tinklai" gautų Pasaulio banko paskolą šildymo sistemoms modernizuoti, būtų atnaujinta ir daugiau šildytuvų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją