„Prieš ateidama į miestą bendrovė „Seven entertainment“ ištyrė rinką, kurioje jai tektų dirbti. Paaiškėjo, kad panevėžiečiai yra labiausiai šalyje išlaidaujantys žmonės, – tikino arenai valdyti sukurtos įmonės „Panevėžio arena“ direktorius Dainius Visackas. – Šio krašto gyventojai pramogoms išleidžia daugiau nei šiauliečiai, o skaičiuojant tokias išlaidas pagal gaunamas pajamas, ko gero, lenkia ir kitus didmiesčius.“

Laikas, kai stoti prie arenos vairo reikės šalyje vyraujant nuojautai dėl artėjančios krizės, nėra labai geras. Pajutusieji grėsmę savo šeimų biudžetui jau ėmėsi prevencinių priemonių – apklausos rodo, kad smunka mažmeninės prekybos apimtys, o pramogų verslas prognozuoja, kad 2009 metais ši rinka viena pirmųjų patirs krizę.

Bendrovės „Panevėžio arena“ vadovas nėra linkęs dramatizuoti situacijos ir tikina, kad tesės tai, kas pažadėta miesto savivaldybei.

„Esame įsipareigoję per metus surengti mažiausiai 60 renginių ir parduoti 150 tūkstančių bilietų. Duotojo žodžio neatsisakome. Keičiantis ekonominei situacijai gal koreguosime renginių sąrašą, kad esant finansinei įtampai jis būtų patrauklus potencialiems mūsų pramogų pirkėjams, – sakė D.Visackas. – Neabejojame, kad pirmus dvejus metus Panevėžio arena taps tikru traukos centru pramogų ištroškusiems visos apskrities gyventojams.“

Panevėžio universalios arenos statybos darbams einant į pabaigą jos valdytojai jau derasi su Lietuvos dviračių sporto federacija dėl nuomos. Panevėžys bus vienintelis visose Baltijos šalyse miestas, turintis dengtą dviračių treką. Be to, planuojama susitikti ir su Tarptautine dviračių sporto federacija. Šalies LKL lygoje žaidžianti Panevėžio krepšinio komanda „Techasas“, manoma, taip pat bus arenos nuomininkė.

Koncertus ir kitus renginius „Panevėžio arenoje“ organizuosianti didžiausia Lietuvos pramogų verslo grupė „Seven entertainment“ dar neatskleidžia pramogų krepšelio turinio, tačiau yra neoficialiai prisipažinę, kad panevėžiečiai jau šiemet sulauks tikrų muzikos žvaigždžių.

Investuos ir pelną

Vis dėlto „Panevėžio arenos“ vadovas pripažįsta, kad privilioti į miestą pasaulinio garso atlikėjus yra sunkus uždavinys, nes jie neretai reikalauja ne mažesnės nei 10 tūkstančių žiūrovų auditorijos.

„Ko gero, Panevėžys vargu ar gali tikėtis atvykstant tų pačių žvaigždžių, kurias galime pakviesti į Vilnių. Tikimės, kad bent dalį jų būsime pajėgūs įtikinti koncertuoti Aukštaitijos sostinėje, – viliasi D.Visackas. – Ne pačioje pripažinimo viršūnėje esančių, bet vis dar populiarių žvaigždžių kelias į Panevėžį bus kur kas paprastesnis.“

Arenos renginių tvarkaraštis ir koncertų repertuaras bus sudaromas dviem trims mėnesiams iš anksto. Pirmasis bus paskelbtas spalį – dar iki to laiko, kol statybų komisija leis eksploatuoti statinį. Nors Panevėžio statybos trestas deda visas pastangas, arena nebus atiduota valdytojui pagal planą. Tikėtina, kad ji duris atvers tik spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje – maždaug mėnesiu vėliau nei planuota.

Bendrovės „Panevėžio arena“ vadovas tikisi, kad pirmi du renginiai bus anšlaginiai – arena bus užpildyta visiškai. Tai reikštų, kad bus parduota 14 tūkstančių bilietų – į kiekvieną po 7 tūkstančius. Bilietai į LKL krepšinio rungtynes veikiausiai kainuos 15 litų, o žinomų atlikėjų koncertai – nuo 50 litų.

Nors pagrindinė užduotis arenos operatoriui – veiklos pelnas, jis uždarbio per artimiausius dvejus metus nenumato. Ir tai ne tik dėl kaistančios Lietuvos ekonomikos, bet ir dėl pramogų verslo organizavimo specifikos. Jam „užsukti“ reikia ir laiko, ir investicijų.

Artimiausiu metu bus baigtos derybos su saugos bendrove ir alaus tiekėjais. Jau žinoma ir viešojo maitinimo paslaugas teiksianti įmonė. Konkursą laimėjo sostinės „Siemens“ arenoje žiūrovus maitinanti bendrovė „Taurakalnis“. Virtuvės įrangai ir kitiems būtiniems daiktams įsigyti skirta daugiau kaip milijonas litų. Arenoje bus įrengtos šešios greito maisto užkandinės ir keturios kavinės-barai.

„Visų pirma turime investuoti į paslaugų kokybę ir tik paskui tikėtis grąžos. Manau, kad pelnas bus uždirbtas tik 2011 metais, kai Lietuvoje bus surengtas Europos krepšinio čempionatas, o vienas iš jo etapų vyks Panevėžio arenoje, – neslepia D.Visackas. – Pagal koncesijos sutartį pelnu galėsime dalintis ir su miesto Savivaldybe.“

Projektą valdanti UAB „Panevėžio arena“ jau pradėjo siūlyti galimybę įsigyti VIP ložes, jos bus įrengtos trečiame arenos aukšte. Pusė iš 16 ložių jau išnuomota dešimčiai metų.

Parėmė ES biudžetas

Viena moderniausių Lietuvoje Panevėžio universali sporto arena pradėta statyti praėjusių metų gegužę. Kultūros ir poilsio parke, Parko ir Nemuno gatvių sankirtoje, statomos arenos plotas bus 29 tūkstančiai kvadratinių metrų.

Bendra statinio vertė – apie 100 milijonų litų. Šiam projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos fondų gauta 47,8 milijono litų. Likusią sumą skiria Panevėžio miesto savivaldybė, ji ir yra šio projekto užsakovė.

Bus įrengta sporto arena (5115 vietų krepšinio varžyboms, 7000 – koncertams, 224 – VIP vietos), 250 metrų ilgio dviračių trekas bus vienas išskirtinių komplekso elementų.

Daugiafunkcinė arena bus tarptautinius standartus atitinkantis ištaigingas pramogų, sporto ir verslo kompleksas, pasižymintis naujausiomis ir pažangiausiomis technologijomis. „Panevėžio arena“ sutiko dirbti valdytoju už 10 procentų pelno maržą. Jeigu pelnas bus didesnis – Savivaldybė gaus 60 procentų viršpelnio, o koncesijos partneris – 40 procentų. Savivaldybė koncesininkui už arenos valdymą kas mėnesį mokės po 172 tūkstančius litų. Koncesijos sutartis pasirašyta 15 metų.