Susidūrėme ir su kita bėda. Lankėmės trijuose restoranuose, tačiau tik "Amatininkų užeigoje" padavėja galėjo aiškia anglų kalba atsakyti, kodėl neparduodamas alkoholis. "Čili kaimo" darbuotoja angliškai kalbėjo sunkiai, o "Taberos" restorane dirbanti mergina negalėjo pasakyti nė žodžio. Su užsieniečiais ji kalba tik lietuviškai.

Pirmas bandymas

Vieta: "Amatininkų užeiga" Adresas: Didžioji g. 19/2 Gėrimas: alus "Carlsberg"

Dažniausi prie Rotušės aikštės įsikūrusio restorano "Amatininkų užeiga" klientai – užsieniečiai. Pirmadienio popietę prie lauko staliukų taip pat sėdėjo tik iš svečių šalių atvykę žmonės. Alaus bokalų ar vyno taurių, kaip įprasta, nesimatė. Daugelis klientų gurkšnojo vandenį.

"Sveiki, norėčiau užsisakyti taurę „Carlsbergo" alaus", – angliškai pasisveikinau su priėjusia padavėja. Mergina mandagiai paaiškino, kad rugsėjo 1 d. alkoholiniai gėrimai restorane neparduodami. "Bet juk aš ne mokinė", – vaidinau nieko apie sausą įstatymą nenutuokiančią užsienietę. "Atsiprašau, bet toks įstatymas. Šiandien parduodame tik nealkoholinius gėrimus, o rytoj ar bet kurią kitą dieną galėsite užsisakyti, ko tik norite", – sklandžia anglų kalba kantriai aiškino padavėja.

Supratusi, kad alaus išgerti nepavyks, su padavėja atsisveikinau.

Antras bandymas

Vieta: "Tabera" Adresas: Pylimo g. 23 Gėrimas: vynas

"Taberoje" lankiausi pirmą kartą. Šiek tiek toliau nuo centrinių gatvių įsikūrusiame restorane – vos keli žmonės. Atsisėdau lauko terasoje. Padavėja atėjo vos po kelių minučių.

Nors su ja kalbėjau angliškai ir mergina viską suprato, į mano klausimus atsakinėjo tik lietuviškai. Nepasakė nė žodžio anglų kalba. "Tai vyno neturite? O kodėl valgiaraštyje parašyta, kad turite? Gal bent alaus? Pakvieskite angliškai kalbančią padavėją", – užpulta "įsižeidusios užsienietės" padavėja nuėjo kviesti kitos. Tačiau praėjus penkioms minutėms vėl grįžo prie staliuko. "Šiandien Rugsėjo 1-oji, todėl alkoholio neparduodame", – lietuviškai paaiškino ji. "Gal bent sulčių turite?" – ir toliau vaidinau nieko nesuprantančią. Mergina linktelėjo ir nuėjo atnešti gėrimo.

Prie šalia esančio staliuko sėdinčios pusamžės moterys užsisakė airiškos kavos. Tačiau ir joms buvo paaiškinta, kad alkoholio rugsėjo 1 d. gerti negalima. "Tada vietoj viskio įpilkite pieno. Švęsime grįžusios namo", – nustebusios juokėsi restorano klientės.

Trečias bandymas

Vieta: "Čili kaimas" Adresas: Vokiečių g. 8 Gėrimas: baltasis vynas

Į "Čili kaimą" atėjau per pietus. Žmonių daug, tad laisvo staliuko reikėjo laukti apie 10 minučių. Jokių specialių ženklų, pranešančių apie sausą įstatymą, nemačiau.

Išgirdusi anglų kalbą, restorano padavėja sutriko. Kai pasiteiravau, kokia dienos sriuba, mergina nemokėjo atsakyti ir nuėjo paklausti kitų darbuotojų. Po kelių minučių grįžusi paaiškino, kad dienos pietums siūloma pupelių sriuba. "Puiku. Užsisakysiu dienos pietus ir taurę vyno", – ir toliau su mergina bendravau angliškai. "Baltojo ar raudonojo norėsite?" – paklausė ji.

Tačiau supratusi, kad rugsėjo 1 d. toks klausimas netinka, greitai pasitaisė: "Atsiprašome, bet iš tikrųjų šiandien neprekiaujame alkoholiniais gėrimais." Vaidindama nustebusią paklausiau kodėl. Sunkiai angliškai kalbanti "Čili kaimo" darbuotoja sutrikusi paaiškino, esą Rugsėjo 1-oji – vaikų diena.

Pirmi – šiauliečiai

Draudimas rugsėjo 1 d. parduoti alkoholį priimtas 2006 m. lapkritį. Idėjos autorius – Seimo narys socialdemokratas Edvardas Žakaris. Draudimas galioja ne tik parduotuvėms, bet ir viešojo maitinimo įstaigoms. Iniciatyva uždrausti prekybą alkoholiu rugsėjo 1 d. pelnė Šiaulių miesto savivaldybės "Metų idėjos" premiją.

Šiemet Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės komisija nutarė, kad rugsėjo 1 d. negalima ne tik prekiauti, bet ir gerti alkoholinių gėrimų. Bauda pardavus alkoholio gali siekti nuo 500 iki 2 tūkst. litų, o už pakartotinį pažeidimą nepraėjus dvejiems metams tektų sumokėti nuo 2 iki 5 tūkst litų. Pernai Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba nubaudė apie dešimt rugsėjo 1 d. alkoholiu prekiavusių įmonių.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Politikų pamiršta diena

Trūko sėkmės ar psichologo?

Š.Jasikevičius išvengė bylos