Tokie rezultatai gauti šį pavasarį gyvybės draudimo ir pensijų bendrovei „Aviva Lietuva" atlikus reprezentatyvią gyventojų apklausą, kuri yra dalis pasaulinio tyrimo, rengiamo 25 šalyse.

32 proc. lietuvių galvoja, kad jie yra visiškai apsirūpinę materialinėmis vertybėmis. Taip manančių daugiausiai yra Kaune ir Panevėžyje – po 37 proc., Vilniuje – 35 proc., Klaipėdoje – 27 proc., Šiauliuose – 25 proc.

Iš viso 42 proc. lietuvių laikosi nuomonės, kad geriau yra leisti pinigus nei taupyti.

„Labiausiai išlaidauti yra linkusios postkomunistinės šalys. (...) Situaciją Lietuvoje galima būtų paaiškinti ir ekonomine aplinka, kai ekonomika, pajamos sparčiai augo, didėjo optimizmas, o kartu ir noras vartoti. Panašu, kad šiais metais prasideda lyg ir perversmas, kai žmonės ėmė galvoti apie atsidėjimą juodai dienai", – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė „Aviva Lietuva" generalinė direktorė Asta Ungulaitienė.

Lietuvoje daugėja žmonių, tikinčių, kad nenumatytiems atvejams jie yra pasirūpinę užtektinai santaupų ar investicijų. Per trejus metus tokių padidėjo nuo 15 proc. iki 20 proc. Pasaulio vidurkis – 28 proc. Taupiausiais galima būtų įvardyti azijiečius.

Lietuviams ir toliau svarbiausias lieka jų būstas – iškart gavę triskart daugiau pajamų nei uždirba per metus, 23 proc. atsakė, kad gerintų savo būstą, 11 proc. – taupytų ilgam laikui ar pensijai.

„Beveik dvigubai daugiau moterų būtų linkusios pradėti savo verslą. Moterys taip pat labiau negu vyrai yra linkusios taupyti ilgam laikui, išleisti namų ūkio reikmėms, atostogoms, automobiliui, mesti dirbti. O vyrai yra labiau linkę pasidalinti su šeima, pirkti būstą, investuoti į išsilavinimą, aukoti labdarai”, – sakė A. Ungulaitienė.

Kitų šalių gyventojai, sulaukę tokio klausimo, dažniausiai tvirtino, kad netikėtus pinigus skirtų taupymui.

Tyrimas taip pat rodo, kad didžiausią susirūpinimą lietuviams kelia gyvenimo lygio smukimas, prasta sveikata ir nusikalstamumas. Tuo tarpu pasaulyje žmonės yra labiausiai susirūpinę sveikatos suprastėjimu, darbo vietos užtikrintumu, nepakankamos pensijos.

Tyrimas Lietuvoje atliktas rinkos tyrimų bendrovei „TNS Gallup" apklausus 1000 gyventojų, pasaulyje – per 28 tūkst.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją