„Aš nieko nežinojau tol, kol bankomate nenorėjau nusiimti pinigų. Nesuprantu, kaip bedarbis gali pasiimti paskolą, vadinasi ir kiekvienam
bomžui
leistų pasiskolint", – piktinosi moteris.

Ji jau kone mėnesį negali naudotis savo banko sąskaita ir mokėjimo kortele, kurioje yra visi jos pinigai ir pervedamas atlyginimas.

„Bendrovė netikrina norinčiųjų pasiskolinti iki 2000 Lt pajamų. Tokia yra mūsų politika", – DELFI sakė greitąjį kreditą straipsnio herojui davusios bendrovės „Mobile credit Baltic" vadovas Marius Zaikauskas.

Iki 2000 Lt šioje bendrovėje galima pasiskolinti nuo dviejų savaičių iki pusės metų terminui.

„Mes rizikuojame savo pinigais, todėl leidžiame sau daugiau rizikuoti nei įprasti bankai, pavyzdžiui, žmogui su mažesnėmis pajamomis išduodami didesnę paskolą, kartu už tai prašydami didesnių palūkanų. Mes daugiau rizikuojame, kad žmogus negrąžins, todėl užsidedame ir didesnį mokestį", – darbo principus aiškino pašnekovas.

Pusė žmonos atlyginimo – vyrui

Lietuvos antstolių rūmų valdytoja Dovilė Satkauskienė DELFI sakė, kad teisiniu požiūriu nėra svarbu, ar susituokusi pora gyvena kartu ar atskirai, o moterį šioje situacijoje nuo vyro skolų mokėjimo galėjo išgelbėti ikivedybinė ar povedybinė sutartis.

Perdavus skolą vykdyti antstoliui, anot jos, jis areštuoja tiek vieno, tiek kito sutuoktinio sąskaitas.

Tuomet į teismą gali kreiptis sutuoktiniai arba skolintojas, kad būtų nustatyta skolininko turto

dalis bendrame sutuoktinių turte. DELFI aprašomu atveju šeima bendro turto neturi, vienintelė žmona dirba ir gauna pastovias pajamas, o tai taip pat laikoma bendru turtu.

D. Satkauskienės teigimu, Civiliniame kodekse numatoma, kad įprastai pusė viso vieno ar kito sutuoktinio turto priklauso kitam.

„Jeigu sutuoktinės banko sąskaitoje yra 1000 Lt, tai preziumuojama, kad 500 Lt iš jų priklausytų sutuoktiniui, jei teismas nenustatytų kitaip", – aiškina Lietuvos antstolių rūmų

valdytoja.

Jai antrina ir M. Zaikauskas, tvirtindamas, kad teismas tokiu atveju spręs, kokią sutuoktinio skolos dalį turi sumokėti Anastazija.

Vyro skolų neprivalo grąžinti

„Aš manyčiau, jeigu bedarbis sutuoktinis pasiskolino pinigų savo asmeniniams, o ne bendriems šeimos poreikiams tenkinti be kito sutuoktinio sutikimo, vadinasi, iš žmonos pajamų, pagal įstatymą, tokia skola neturėtų būti išieškoma", – DELFI apie situaciją sakė advokatė Vytautė Ladigaitė-Balčiūnienė.

Jos teigimu, galima būtų ginčyti antstolio sprendimą areštuoti sutuoktinės banko sąskaitą ir siekti, kad jai nereikėtų iš savo atlyginimo grąžinti šios paskolos.

„Solidarioji sutuoktinių prievolė neatsiranda, jeigu vienas sutuoktinis be kito sutuoktinio sutikimo ima paskolą, ar perka prekių išsimokėtinai, kai tai nėra būtina bendriems šeimos poreikiams tenkinti", – Civilinio kodeksą cituoja advokatė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją