Verslininkams tapo įprasta dejuoti dėl taupesnių šiemet poilsiautojų bei niūrios vasaros, kuri, jų teigimu, lėmė ir mažesnes pajamas. Tačiau ne visi kalbintieji su tuo sutinka. Pastarųjų manymu, šiųmetinė vasara nebuvo kuo nors išskirtinė.

Šventosios verslininkas, kelių kavinių savininkas Gintautas Rekašius sutinka, kad orai šiemet buvo prastesni nei pernai: "Aišku, mūsų versle orai lemia labai daug. Poilsiautojai prie jūros atvažiuoja ne tam, kad kavinėse sėdėtų. Tačiau dirbame ne pirmi metai ir žinome, ko tikėtis. Birželis šiemet buvo blogesnis nei pernykštis, tačiau liepa - panaši. Rugpjūtis dar nesibaigė, tačiau jau galiu tvirtinti, kad mano verslui ši vasara nebuvo kuo nors išskirtinė."

G.Rekašius teigė nepastebėjęs, kad poilsiautojai rinktųsi pigesnius patiekalus, nors jie dar vasaros pradžioje pabrango apie 15-20 procentų. "Tačiau krizės tam ir yra, kad vieni per jas laimėtų, o kiti - pralaimėtų", - įsitikinęs verslininkas.

Nakvynė brangesnė

Anot Loretos Gecienės, viešbučio "Palanga" direktorės, liepos mėnesį viešbučio užimtumas siekė 96 proc., o rugpjūtį 89 procentais. "Mums orai didelės įtakos neturi, nes yra tam tikra klientų kategorija, kuri pas mus nuolat apsistoja. Jiems nebaisi ir palyginti nedaug, apie 50 litų, pabrangusi nakvynė", - tvirtina verslininkė.

Pasak Irenos Švanienės, Palangos verslininkų asociacijos "Svetingas šeimininkas" pirmininkės, šiemet kurorto verslininkus gelbėjo ilgieji savaitgaliai: "Ir prieš šį ilgąjį savaitgalį mano telefonas netilo visą parą - skambinantieji teiravosi apie galimybes apsistoti mano nuomojamuose kambariuose. Tačiau kitomis savaitės dienomis būdavo ramu - niekas nesirengia važiuoti į Palangą, kai lyja lietus."

I.Švanienė spėjo, kad mažiau į Palangą važiuota ir dėl sunkėjančios ekonominės situacijos šalyje: "Manau, kad daugelis lietuvių skaičiuoti moka ir suskaičiavę savo pajamas prieš artėjantį šildymo sezoną nusprendžia sutaupytus pinigus skirti kitoms reikmėms, o ne kelionei į pajūrį."

Pasak I.Švanienės, ne paslaptis, kad šiemet nakvynė kurorte buvo brangesnė. Daugelis palangiškių už nakvynę nuomojamose būstuose prašė apie 20 proc. daugiau nei pernai. "Aš už savo dvivietį kambarį šiemet prašiau 180 litų, pernai - 150 litų".

Neringoje – stabilu

Tačiau nidiškė Elena, taip pat nuomojanti kambarius, tikina, kad šiemet klientų sulaukė ne mažiau nei ankstesniais metais: "Iš telefono skambučių galiu spręsti, kad besidominčiųjų buvo net daugiau nei pernai, o ir kambarius nuomojau ne rečiau. O gal net ir dažniau nei ankstesniais metais."

Šiemet, pasak Elenos, poilsiautojų neatbaidė net ir pabrangusi nakvynė: "Daugelis neringiškių už nakvynę iš atvykėlių prašė vidutiniškai po 30 litų daugiau."

Palangos TIC duomenimis, viešbučiuose ir svečių namuose vienu metu prieglobstį gali rasti 17 tūkst. poilsiautojų, o privačiame sektoriuje - dar 9 tūkstančiai. Neringa gali priimti apie 3 tūkst. poilsiautojų vienu metu.

Legaliai nuomojančiųjų daugėja

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad per šių metų septynis mėnesius šalyje gyventojams išduoti 1724 verslo liudijimai teikti gyvenamųjų patalpų nuomos ar apgyvendinimo paslaugas pajūrio kurortuose.

Šiemet verslo liudijimų skaičius išaugo beveik penktadaliu: pernai per septynis metų mėnesius buvo išduoti 1444 šios veiklos verslo liudijimai, tuo tarpu 2006 metais per tą patį laikotarpį - 1360 verslo liudijimų. Daugiausia šios rūšies verslo liudijimų, kuriuose veiklos vykdymo vieta nurodyti Palangos ir Neringos miestai, išduodama Klaipėdos apskrityje.

Be viešbučių ir apgyvendinimo paslaugas teikiančių juridinių asmenų, įsigijus verslo liudijimus Palangoje papildomai nuomojamos 1126, Neringoje - 598 gyvenamosios patalpos.

Vasaros pradžioje Klaipėdos apskrities VMI patikrinus 137 objektus, nustatyta, kad tik trys ketvirtadaliai nuomotojų turėjo reikiamus dokumentus.

Po prevencinio pobūdžio priemonių paskutinę birželio dekadą buvo išduoti 177 nauji verslo liudijimai patalpų nuomai ir apgyvendinimo paslaugoms teikti - tai 80 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu.

Šį sezoną, vykdant patalpų nuomos kontrolę Palangoje (Šventojoje) ir Neringoje, Klaipėdos apskrities VMI pareigūnai iš viso atliko per 170 patikrinimų, 13 asmenų surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Pirmąkart nusižengus įstatymui gresia iki 1000 litų bauda.